Gazdaság

Uniós pénzinjekció a tejválság miatt

Félmilliárd eurós, a tejválság kezelésére szánt tervet jelentett be az Európai Bizottság. A keret nagy részéről a tagállamok rugalmasan dönthetnek
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. július 20. 16:30

Az intézkedési tervvel Brüsszel a tejpiacon kialakult válságot kívánja kezelni. Az 500 millió eurós csomag nagyobb részét, 350 millió eurót a nemzeti borítékok teszik ki, itt a tagállamok a tervek szerint nagy szabadságot kapnának a támogatás elköltésében. Ennek keretében szóba jöhet az élő állat alapján számított támogatás, az extenzív termelésre adható dotáció és számos egyéb eszköz – a pontos részletekről később döntenek. A csomag ezen részéből Szlovákia mintegy 2 millió euróval részesül. A hazai agrárszakértők szerint ez a pénzinjekció csak minimálisan enyhíti a problémákat, konkrétan minden egyes fejőstehénre 20 euró uniós dotáció jut. A csomag másik nagy eleme a maradék 150 millió euró felhasználásával a tejtermelés korlátozását ösztönözné. Ez utóbbit az unió központilag osztaná el, az önkorlátozás támogatásával pedig enyhítené a nyomást a túlterhelt uniós tejpiacon. Erre Szlovákiának nincs szüksége, mivel a tejkvótát még tavaly sem merítette ki, ráadásul a fejőstehenek száma 2005 és 2015 között 30 százalékkal csökkent, emellett az éves tejfogyasztásunk is mélyen az átlagos szint alatt van.
Az uniós források mozgósítása segíthetne a csődközeli állapotban lévő gazdálkodók helyzetén. A probléma oka a tejárak két éve tartó esése, és semmi jele annak, hogy a folyamat megfordulna. (MTI, só)
Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?