Gazdaság

Szlovákia vonzza a magyar munkaerőt

Pozsony | Egyre több jel utal arra, hogy fordul a kocka a munkaerőpiacon: pár évvel ezelőtt még Szlovákiából mentek tömegesen Magyarországra dolgozni, mára egyre több magyarországit vonz a nagyobb szlovákiai kereset.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. április 13. 13:46

A szlovák járműipari és elektronikai cégek eddig sem voltak könnyű helyzetben, ha munkaerő-toborzáson törték a fejüket. „A három nagy autógyártó már korábban elszippantotta a szakképzett munkaerő jelentős részét, így – az alacsonynak egyáltalán nem mondható munkanélküliség ellenére – külföldről voltak kénytelenek behozni az alkalmazottakat” – nyilatkozta Jozef Špirko, a gépipari és elektronikai cégek szakmai szervezetének (ASEP) az elnöke. 

Jelenleg a hivatalos statisztikai adatok szerint nagyjából 23 ezer külföldi dolgozik legálisan Szlovákiában, csaknem 50%-kal több, mint 2008-ban. Közülük több mint 6 ezer román, 3–3 ezer cseh és lengyel, ezer ukrán és csaknem 3 ezer magyarországi.

Számuk az elkövetkező években tovább nőhet, a negyedik nagy autógyártó, a Jaguar-Land Rover ugyanis 2018 és 2019 fordulóján kívánja beindítani a gyártást a nyitrai üzemében. Az első körben 2 ezer alkalmazottal számol, amit fokozatosan 4 ezerre szeretne felduzzasztani, miközben tisztában van azzal, hogy a szlovák munkaerőpiacon nincs kapacitás ezen állások betöltésére. 
 
A legoptimálisabb megoldásnak így a magyar munkaerő idecsábítása tűnhet, amely iránt azonban a többi szlovákiai autógyártó is érdeklődik. A szlovák határ közeléből, Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről csábítgatják az embereket. Hogy egyre többen kapnak az ajánlatra, az a fizetésekkel magyarázható, hiszen a Szlovákiával határos magyarországi megyékben a havi átlagbér – nyugatról keletre haladva – 167 ezer és 110 ezer forint között mozog. A fizetesek. hu szerint egy karosszérialakatos Magyarországon átlagosan bruttó 155 ezret visz haza, Szlovákiában 226 ezret. 
 
A magyar munkaerő iránti fokozott igény már az elmúlt években meglátszott. A szlovák munkaügyi központ adatai szerint idén februárban 2957 magyarországi munkavállaló dolgozott Szlovákiában, csaknem a harmadával több mint egy évvel korábban. Többségük az elmúlt években fedezte fel Szlovákiát. Több mint 1300-an csupán egy, 670en pedig két éve dolgoznak itt. Hat évnél hosszabb szlovákiai munkavállalással alig harminc alkalmazott büszkélkedhet. Az itt dolgozó magyarországiak nem egész fele betanított szalagmunkás, főként az autógyártóknál és elektronikai cégeknél dolgozik. Sok mesterember is átjár dolgozni az itteni építkezésekre, ők valamivel több mint 400-an vannak. 269-en dolgoznak azonban a szolgáltatásokban, 65-en pedig adminisztratív munkaerőként járnak át. 
 
Csúcsvezetőként nem egész százan találnak megélhetést Szlovákiában. Ennek megfelelő az itt dolgozó magyarországiak végzettsége is. Egyetemi végzettsége nem egész a tizedüknek, nagyjából 250 embernek van. Döntő többségük szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzett.

Míg a magyar munkavállalók száma Szlovákiában nő, fordított esetben csökkenő tendencia figyelhető meg. A magyar statisztikai adatok szerint 2003-ban 5700, míg 2004-ben már több mint 11 ezer szlovák állampolgár vállalt munkát Magyarországon, 2005-re a számuk pedig elérte a 18 ezret. Később azonban ez fokozatosan csökkent, és 2014-re már alig haladta meg a 9 ezret.

***

Magyarországi munkaerő
Szlovákiában
Év Alkalmazottak száma
2008 807
2009 1152
2010 1437
2011 1695
2012 1585
2015 2094
2016 2957
Az adatok az adott év februárjára vonatkoznak.
A szlovák munkaügyi központnak
nincsenek 2013-as és 2014-es
adatai.
 
(mi)
Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.