Szlovákia lakossága egyre jobban eladósodik

Pozsony | Akik azt hitték, hogy a lakosság masszív eladósodása tavaly elérte a csúcspontját, alaposan elszámították magukat. Az idei első félévben 13 százalékkal nőtt a lakossági hitelek összege, jelenleg így 26,3 milliárd euróval tartozunk a bankoknak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. augusztus 22. 19:05

Az egyre alacsonyabb kamatoknak köszönhetően idén minden eddigi rekordot megdöntött a szlovák hitelpiac, a közzétett adatok szerint azonban a lakosság továbbra is viszonylag felelősen viselkedik, a felvett kölcsönök döntő többségét ugyanis lakásvásárlásra vagy -felújításra használja fel. „Az idei első félévben felvett összes kölcsön több mint háromnegyedét a lakáshitelek tették ki. A fogyasztási hitelek aránya csupán 16 százalék” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy idén eddig a lakosság nagyjából 1,41 milliárd eurónyi új fogyasztási hitelt és 5,14 milliárdnyi új lakáshitelt vett fel. A korábban felvett kölcsönökkel együtt a fogyasztási hiteleken keresztül jelenleg így 4,2, a lakáshiteleken keresztül pedig 20,5 milliárd euróval tartozunk a bankoknak.

A hitelpiac felpörgése az egyre alacsonyabb kamatoknak köszönhető. „Az Európai Központi Bank alapkamatának a csökkenése és a rendkívül alacsony bankközi kamatok a lakossági hitelpiacot sem hagyták hidegen” – vallja Glasová, aki szerint mindez a lakossági betétekre is rányomta a bélyegét, hiszen a bankokban elhelyezett pénz egyre kisebb hozamot biztosít. „Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a lakosság elkezdte volna kivenni a pénzét a bankokból. Épp ellenkezőleg: az idei első félévben 9 százalékkal nőtt a bankokban elhelyezett lakossági betétek összege, elérve a 30,37 milliárd eurót” – tette hozzá a Postabank elemzője.

Ez egyrészt a lakosság konzervatív pénzügyi szokásaival magyarázható. Glasová szerint azonban ez annak is köszönhető, hogy Szlovákiában továbbra is csökkennek az árak, az alacsony inflációt figyelembe véve így a banki betétek még az alacsony kamatszint mellett is biztosítanak bizonyos megtérülést. „Számításaink szerint ez az elkövetkező hónapokban sem változik” – jelentette ki Glasová. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a masszív hitelfelvétel ellenére Szlovákia lakossága az Európai Unión belül még mindig a legkevésbé eladósodott nemzetek közé tartozik. Az egy felnőtt lakosra jutó banki hitelek összege június végén 5938 euró volt, szemben az egy felnőtt lakosra eső 6861 banki betétnél. A hitelállomány az összes betétnek így még mindig csak a 87 százalékát teszi ki. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.