Gazdaság

Szlovák juhtúró magyar tejből

Pozsony | A brindza néven ismert szlovák juhtúró ugyan uniós védettséget élvez, a hozzá felhasznált alapanyag azonban nem minden esetben származik Szlovákiából – figyelmeztet Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke.
Molnár Iván

2019. június 18. 14:28

Macho szerint az elmúlt időszakban látványosan megugrott a juhtej behozatala Magyarországról, Franciaországból és Olaszországból, miközben a juhtúró előállításához szükséges tej iránti keresletet a szlovákiai gazdák is képesek lennének kielégíteni. 
A szlovákiai juhtúrónak minimum 50 százaléknyi juhtejet kell tartalmaznia, a gyártók ezért a költségcsökkentés érdekében gyakran a külföldi tejet részesítik előnyben. „Az alacsonyabb szlovákiai agrárdotációk miatt ugyanis a szlovákiai termelők gyakran csak egy euróért képesek előállítani a juhtejet, míg ugyanezt Franciaországból, az ottani busásabb dotációknak köszönhetően, 85 centért hozzák be Szlovákiába” – mondta Macho. Szerinte a megoldás az lehetne, hogy vagy egész Európában megszüntetik az ezzel kapcsolatos támogatásokat, vagy minden országban hasonló feltételeket biztosítanak a tejtermelőknek. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?