Gazdaság

A tárcának nem érdeke a szlovák juhtúrókészítők büntetése

Pozsony | Simon Zsolt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a szlovák juhtúrókészítők éles bírálatára illetve azon követelésükre reagálva, hogy magát a juhtúró megnevezést kell levédetni ma kijelentette: juhtúrót nemcsak Szlovákiában állítanak elő, hanem Romániában, Csehországban vagy Lengyelországban is, ezért ez az elképzelés nehezen megvalósítható.
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. április 20. 20:01

A szlovák juhtúró (Slovenská bryndza) azonban 2008 óta oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel bíró termék. Viszont csak az a juhtúró nevezhető így, amely legalább 50 százalékban juhtejből készült.
Szlovákiai boltokban kapható olyan külföldről behozott juhtúró is, amely csak pár százaléknyi juhsajtot tartalmaz, de mivel a külföldi gyártókra a szlovák élelmiszerkódex nem vonatkozik, nem is büntethetők, míg az a szlovák gyártó, akinek terméke kevesebb, mint 50 százaléknyi juhtejet tartalmaz, és szlovák brindzaként árulja, igen.
Az élelmiszerkódex készülő módosításába ezért bekerül az a megkötés, hogy a szlovák juhtúró megnevezés csak akkor használható, ha legalább 50 százaléknyi juhtejet tartalmaz, az ennél kevesebb juhtej-tartalmú terméken viszont fel kell tüntetni az arányt és „csak” brindzaként árusítható. Ezzel elkerülhető lesz, hogy a hazai gyártókat büntessék. Az ellenőrzések során ugyanis bebizonyosodott, szlovák juhtúróként olyan termék is a polcokra kerül, amely alig tartlamaz juhtejet.
Simon Zsolt szerint az is megoldás lenne, ha a szlovák gyártók csak a Brüsszelben bejegyzett szlovák juhtúrót készítenék. Meggyőződése, hogy a szlovák fogyasztó ragaszkodik a jól ismert szlovák termékhez és ezért akár magasabb árat is kész fizetni. Megalapozatlannak tartja ezért a brindzakészítők azon vészjósló előrejelzést, hogy az élelmiszerkódex módosításával, ellehetlenülnek a hazai termelők.

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?