Gazdaság

Szigorodnak a jelzáloghitel feltételei

Pozsony | A szlovák központi bank (NBS) több lépcsőben szigorítja azokat a feltételeket, amelyeket a kereskedelmi bankoknak meg kell követelniük jelzáloghitelért folyamodó ügyfeleiktől.
MTI

2017. július 3. 17:09

A szigorítás júliusban életbe lépett második lépcsője azt az összeget emeli, amelynek a törlesztő részlet kifizetése után a jelzáloghitelért folyamodó ügyfél havi bevételéből meg kell maradnia.

A márciusig érvényben volt korábbi szabályozás szerint a kölcsön odaítélésekor elegendő volt, ha az ügyfélnek a törlesztő részlet kifizetése után legalább a mindenkori létminimum (jelenleg mintegy 200 euró) összege megmarad havi jövedelméből. Az új előírás alapján júliustól a szlovákiai bankok csak akkor hagyhatják jóvá a kért jelzáloghitelt, amennyiben ügyfelüknek a törlesztő részlet kifizetése után a létminimumon felül megmarad havi jövedelmének 10 százaléka is. Ez a feltétel a jövő évben tovább szigorodik, januártól a megkövetelt arány a havi bevétel 15, jövő júliustól pedig annak 20 százalékára emelkedik. 

A szigorítás kapcsán az NBS a szlovákiai lakossági hitelek állományának rendkívül gyors ütemű növekedésére mutatott rá, illetve arra is, hogy szükséges csökkenteni a jelzáloghitelek bedőlési esélyét.

Szlovákiában a lakáscélú hitelek legutóbbi adatok szerint a lakossági hitelállomány 76,6 százalékát alkották. Az országban az egy főre jutó hitelek összege megközelítőleg 6 ezer eurót tesz ki, ami az egyik legmagasabb a régióban, és a legmagasabb a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) csoportjában, s ugyanakkor a hitelállomány növekedésének üteme is a leggyorsabb, 2012 óta minden évben meghaladta a tíz százalékot.

Önnek ajánljuk

Vida találata és a meg nem adott gól – ez a téma a DAC–ViOn után

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Hol a legolcsóbb, hol a legdrágább a tömegközlekedés?

Mentőhelikopternek kellett kórházba szállítania az egyéves kisfiút

Frissítve

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Teherautó és furgon ütközött Galánta mellett, mentőhelikoptert kellett hívni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!