Gazdaság

Sok a kockázatos befektetés

Pozsony | A bankok által kínált rendkívül alacsony betéti kamatok egyre kockázatosabb befektetésekbe kényszerítik a lakossági ügyfeleket. Az elmúlt időszakban ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a nagyobb hozamot biztosító vállalati kötvények iránt is, az elemzők szerint azonban az ezeket választóknak akár az egész befektetése elúszhat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 13. 07:09

Illusztráció - Fotó: pixabay

„Manapság több cég már 5 százaléknál is nagyobb éves hozammal próbálja magához csalogatni a vállalati kötvényeibe fektetőket, ami a banki betéti kamatok jelenlegi szintjét tekintve rendkívül vonzó ajánlatnak tűnik a lakossági ügyfeleknek is” – nyilatkozta Jaroslav Ilek, az expertnafinancie.sk pénzügyi portál elemzője. Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a jegybank ezzel kapcsolatos legutóbbi felmérése szerint Szlovákiában a vállalati kötvényekbe már több mint egymilliárd eurót fektettek.

„Mielőtt azonban bárki ilyen kötvénybe fektetné a pénzét, nem árt tudnia, hogy ez a legkockázatosabb befektetések közé tartozik” – figyelmeztet Ilek. A vállalati kötvény ugyanis egy cég által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amely igazolja, hogy a vállalatnak hitelt nyújtottunk.

A kötvények meghatározott időközönként (például félévente) fizetnek kamatot, és lejáratkor egy összegben fizetik vissza a tőkét – vagyis az eredetileg „kölcsönadott” összeget –, de ettől eltérő esetek is léteznek. A vállalati kötvény mindig nagyobb kockázatot hordoz magában, mint az állampapír, ezért magasabb hozamot is ígér. A kötvénykibocsátás azon cégeknek lehet jó megoldás, amelyeknek a bankok már nem kölcsönöznek, így más módon kénytelenek pénzhez jutni.

2017. május 9. 17:50

Már nem az ingatlan a legjobb befektetés

„A szlovákiai piacon jelenleg több olyan cég is kínál vállalati kötvényeket, amely semmilyen tevékenységet nem folytat, csak a lehető legnagyobb hozammal próbál meg minél több ügyféltől kicsalni lehetőleg minél nagyobb összeget. Az ajánlatok között 7–8 százalékos hozamot biztosítók is vannak, miközben több ilyen cég szinte egész biztosan nem lesz képes teljesíteni a visszafizetést” – mondta Ilek. Martina Vráblik Solčányiová, a jegybank szóvivője szerint a pénzüket közvetlenül vállalati kötvényekbe fektetőknek tudniuk kellene, hogy a banki betétekkel szemben ezek nem védettek. „Ha például egy pénzintézet csődbe megy, a betétvédelmi alapból bizonyos feltételek mellett hozzájuthatunk a pénzünkhöz, míg a céges kötvények esetében erre semmi garancia nincs. Ha a cég csődbe megy, az összes pénzünket elveszíthetjük” – tette hozzá Solčányiová.

A kisbefektetőknek inkább a befektetési alapokat javasolja az elemző. „Ezek számukra is lehetővé teszik, hogy megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapírpiacon” – magyarázza Ilek. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?