Gazdaság

Pénzt és időt takaríthatnak meg 
a gazdák a gyorsított földrendezéssel

Pozsony | A szlovákiai gazdáknak a saját régiójukban nem szabadna elodázniuk az egyszerűsített földterület-rendezéseket, Adriana Šklíbová, a Szlovák Földalap vezérigazgatója szerint a gyorsított eljárásokkal pénzt és időt takaríthatnak meg.
Susla Béla

2019. május 28. 14:00

A gazdáknak jogukban áll, hogy a földterület-rendezést nagyobb jogi módosítások nélkül is megvalósíthassák. Šklíbová szerint erre akkor keríthetnek sort, ha például a gazdaságuk földrendezését szeretnék végrehajtani, vagy ha olyan kijelölt területekről van szó, amelyeken a területrendezés komoly okai a tulajdonjogi vagy a használati kapcsolatokban vannak. „Ezt a gazdák számára lehetővé teszik az illetékes járási hivatalok, mégpedig egyszerű területrendezési formában és egyszerűsített dokumentációval. A földterületek használói a földek tulajdonosaival egyszerűsített formában egyezhetnek meg a kölcsönös kapcsolatok rendezéséről” – erősítette meg Šklíbová.

Az egyszerűsített földterület-rendezésnek köszönhetően a területeket használóknak nem kell belebonyolódniuk sok-sok bérleti és albérleti kapcsolatba, valamint a tartalékföldek használatának problémakörébe sem.

„A komplex földterület-rendezéshez viszonyítva lényegesen rugalmasabb és áttekinthetőbb ügyintézésről lehet szó”

– hangsúlyozta a földalap vezérigazgatója.

A földrendezéssel kapcsolatos problémákat mára a földművelésügyi tárca is elismeri, azt ígérve, hogy szeretnének mielőbb lépni az ügyben. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerint Szlovákiában még 3103 olyan kataszteri terület van, ahol nem rendezték a viszonyokat, az államnak ezért évente átlagosan 120 kataszteri területen kellene beindítania a földrendezést, ami így nagyjából 30 évig tartana.

A földrendezéssel kapcsolatos várható költségek a tárcavezető szerint elérhetik az 1,09 milliárd eurót, ami egy-egy évre számítva 36,4 millió eurós kiadást jelent. A telkek felaprózottsága, szétszórtsága hátráltatja a mezőgazdaság fejlesztését, a tagosítások célja e struktúra javítása, amelynek során a szétszórt, sok apró területből álló birtokokat összevonják, és minden tulajdonos egy vagy néhány nagyobb tagban kapja meg a földjét. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

A filozófia kiszólt hozzám

Köpni-nyelni nem tudunk a Macskák előzetesétől

Remegéseiről is beszélt Merkel a nyári sajtóértekezletén

Földrengés volt Athén környékén

Čaputová: Segítsünk a családoknak, és kerüljük a megosztottságot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?