Olcsóbb élelmiszerek

Pozsony |

<p>Ha az alapvető élelmiszerek jövő évi áfacsökkentése beválik, a közeljövőben akár további élelmiszerek áfája is csökkenhet &ndash; ismerte el Robert Fico kormányfő az áfacsökkentéssel kapcsolatos memorandum tegnapi aláírását követően.</p>

Tegnapra a nagy üzletláncok ellenállását is sikerült megtörni, a kormány így az összes érintett féllel – a kereskedelmi és mezőgazdasági kamarákkal valamint a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezetével is – aláírta az alapvető élelmiszerek jövő évi áfacsökkentésével kapcsolatos memorandumot. Ebben a kereskedők vállalják, hogy a parlament által elfogadott adócsökkentést – amely szerint januártól az eddigi 20-ról 10%-ra csökken a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfakulcsa – beépítik az áraikba. Ódzkodó üzletláncokA Tesco, a Lidl, a Kaufland, a Billa és a Metro üzletláncokat tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) még e héten is azzal fenyegetett, hogy nem írja alá a memorandumot. „A nagy külföldi üzletláncok – bármiféle egyeztetés nélkül – egymástól függetlenül döntenek az áraikról. Az árképzés az üzletláncok egyéni hatáskörébe tartozik, így nem is bízhatnak meg egy fedőszervezetet azzal, hogy a nevükben hozzon döntéseket az árakról” – áll a SAMO által korábban kiadott nyilatkozatban, amely szerint a memorandum egyes pontjai ellentétesek lehetnek a versenyjogi szabályokkal. Az érdekvédelmi szervezet ezért a versenyhivatalhoz kívánt fordulni az ügyben.Tegnapra azonban már változott a helyzet. Pavel Konštiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke szerint időközben egyeztettek a versenyhivatallal. „A versenyhivatal előzetes nyilatkozata szerint a memorandum összhangban van a hatályos szlovákiai versenyjoggal” – állítja Pavel Konštiak. Erre hivatkozva tegnapra a SAMO is beadta a derekát, és csatlakozott az aláírókhoz. Jön a duális árjelzésA memorandum alapján a kereskedők vállalják, hogy egy átmeneti időszakra bevezetik a duális árjelzést, amelynek köszönhetően az alacsonyabb áfakulccsal terhelt élelmiszerek esetében a valós ár mellett ott lesz az is, mennyibe is kerülne az adott termék 20 százalékos áfával. Az állam ezzel párhuzamosan ellenőrzi majd, hogy az üzletek beépítették-e az áraikba az áfacsökkentést. „Az üzletekben a jövő évtől az adócsökkentésnek köszönhetően 8,3 százalékkal csökken az alapvető élelmiszerek ára. A konkurencia nem teszi lehetővé számunkra, hogy az adócsökkentést ne építsük be az árainkba. Aki elmulasztja az árcsökkentést, az lehúzhatja a rolót, a vásárlók ugyanis hátat fordítanak neki” – nyilatkozta Konštiak. Újabb adócsökkentésHa a kereskedők betartják a szavukat, és az élelmiszerek ára valóban csökken, a kormány hamarosan újabb élelmiszerek áfáját is csökkentheti. Legalábbis ezt ígéri Robert Fico kormányfő. „Az első körben felmérjük, hogy milyen hatása lesz az adócsökkentésnek. Ha kiderül, hogy a lépés helyes volt, vagyis csökkennek az árak és sikerül javítani a hazai élelmiszeripari cégek helyzetén is, ami növelheti az állam adóbevételeit, akkor újra összeülhetünk, és felmérhetjük egy újabb adócsökkentés lehetőségét” – nyilatkozta Fico. Ennek köszönhetően a kedvezményes áfakulcsot egyéb élelmiszerekre is kiterjeszthetnék. (vlv, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?