Olcsóbb élelmiszerek

Pozsony | Ha az alapvető élelmiszerek jövő évi áfacsökkentése beválik, a közeljövőben akár további élelmiszerek áfája is csökkenhet – ismerte el Robert Fico kormányfő az áfacsökkentéssel kapcsolatos memorandum tegnapi aláírását követően.
author
MTI

2015. október 8. 13:41

Tegnapra a nagy üzletláncok ellenállását is sikerült megtörni, a kormány így az összes érintett féllel – a kereskedelmi és mezőgazdasági kamarákkal valamint a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezetével is – aláírta az alapvető élelmiszerek jövő évi áfacsökkentésével kapcsolatos memorandumot. Ebben a kereskedők vállalják, hogy a parlament által elfogadott adócsökkentést – amely szerint januártól az eddigi 20-ról 10%-ra csökken a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfakulcsa – beépítik az áraikba.
 
Ódzkodó üzletláncok
A Tesco, a Lidl, a Kaufland, a Billa és a Metro üzletláncokat tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) még e héten is azzal fenyegetett, hogy nem írja alá a memorandumot. „A nagy külföldi üzletláncok – bármiféle egyeztetés nélkül – egymástól függetlenül döntenek az áraikról. Az árképzés az üzletláncok egyéni hatáskörébe tartozik, így nem is bízhatnak meg egy fedőszervezetet azzal, hogy a nevükben hozzon döntéseket az árakról” – áll a SAMO által korábban kiadott nyilatkozatban, amely szerint a memorandum egyes pontjai ellentétesek lehetnek a versenyjogi szabályokkal. Az érdekvédelmi szervezet ezért a versenyhivatalhoz kívánt fordulni az ügyben.
Tegnapra azonban már változott a helyzet. Pavel Konštiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke szerint időközben egyeztettek a versenyhivatallal. „A versenyhivatal előzetes nyilatkozata szerint a memorandum összhangban van a hatályos szlovákiai versenyjoggal” – állítja Pavel Konštiak. Erre hivatkozva tegnapra a SAMO is beadta a derekát, és csatlakozott az aláírókhoz.
 
Jön a duális árjelzés
A memorandum alapján a kereskedők vállalják, hogy egy átmeneti időszakra bevezetik a duális árjelzést, amelynek köszönhetően az alacsonyabb áfakulccsal terhelt élelmiszerek esetében a valós ár mellett ott lesz az is, mennyibe is kerülne az adott termék 20 százalékos áfával. Az állam ezzel párhuzamosan ellenőrzi majd, hogy az üzletek beépítették-e az áraikba az áfacsökkentést. „Az üzletekben a jövő évtől az adócsökkentésnek köszönhetően 8,3 százalékkal csökken az alapvető élelmiszerek ára. A konkurencia nem teszi lehetővé számunkra, hogy az adócsökkentést ne építsük be az árainkba. Aki elmulasztja az árcsökkentést, az lehúzhatja a rolót, a vásárlók ugyanis hátat fordítanak neki” – nyilatkozta Konštiak.
 
Újabb adócsökkentés
Ha a kereskedők betartják a szavukat, és az élelmiszerek ára valóban csökken, a kormány hamarosan újabb élelmiszerek áfáját is csökkentheti. Legalábbis ezt ígéri Robert Fico kormányfő. „Az első körben felmérjük, hogy milyen hatása lesz az adócsökkentésnek. Ha kiderül, hogy a lépés helyes volt, vagyis csökkennek az árak és sikerül javítani a hazai élelmiszeripari cégek helyzetén is, ami növelheti az állam adóbevételeit, akkor újra összeülhetünk, és felmérhetjük egy újabb adócsökkentés lehetőségét” – nyilatkozta Fico. Ennek köszönhetően a kedvezményes áfakulcsot egyéb élelmiszerekre is kiterjeszthetnék. (vlv, TASR)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.