Gazdaság

Nem tudunk spórolni

Pozsony | Alig vagyunk túl az első negyedéven, nagyjából minden második szlovákiai lakos már megszegte az újévi fogadalmainak egy részét. Legalábbis azokat, amelyek a pénzügyekkel kapcsolatosak.
MTI

2017. április 6. 16:43

„Minden fizetésemből félreteszek egy kisebb összeget, aprólékos kimutatást készítek a családom kiadásairól, és nem költöm a pénzem felesleges dolgokra” – a Stem/Mark piackutató társaság által a Home Credit gyorshitelezőnek elvégzett felmérése szerint Szlovákia lakosságának a 80 százaléka nagyjából ilyen fogadalommal lépett 2017. január elsején az új évbe. Alig telt el azonban három hónap, és csaknem minden második ember kénytelen volt bevallani, hogy legalább egyszer megszegte fogadalmát, az ötödük pedig erre többször is rákényszerült. „A jó hír, hogy azoknak az aránya, akik teljesen feladták a spórolással kapcsolatos ígéreteiket, csupán 6% körül mozog” – mondta Jan Holoch, a Home Credit pénzügyi szakembere.

A legtöbben idén azt szerették volna elérni, hogy a fizetésük legalább egy részét megspórolják, felkészülve ezzel a nehezebb időkre vagy egy nem várt nagyobb kiadásra. Holoch szerint nagyjából a harmaduk azonban ezt már az év első három hónapjában sem volt képes teljesíteni. Ugyanez érvényes a felesleges kiadások visszafogására és a családi költségvetés készítésére is. „Érdekes azonban, hogy a pénzügyekkel kapcsolatban csak rendkívül kevesen tettek olyan fogadalmat, amely a bankokkal kapcsolatos, és amivel akár nagyobb összeget is megtakaríthatnának. A drágább pénzintézet lecserélését az idei év elején a lakosság alig 7 százaléka fontolgatta, és hasonló a helyzet a nagyobb kamatozású hitelekkel is” – tette hozzá Holoch. (mi)

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?