Gazdaság

Nem tudunk spórolni

Pozsony | Szlovákia lakossága korántsem olyan takarékos, mint azt az emberek nagy része hiszi - derül ki a 2muse ügynökség Általános Hitelbank (VÚB) számára készített felméréséből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. március 7. 09:37

Eszerint az emberek többsége ugyan azt állítja magáról, hogy inkább takarékoskodik, mintsem hogy hitelfelvételre kényszerüljön, a valóság azonban mást mutat. Szlovákiában az emberek alig fele tesz félre időnként bizonyos összeget, és ez utóbbiak mintegy 40%-a is havonta 100 eurónál kisebb összeget képes csak megtakarítani. Rendszeresen az emberek alig 15 százaléka takarékoskodik, csaknem minden ötödik megkérdezett havonta egyetlen centet sem képes félretenni.

A most közzétett elemzés is megerősítette, hogy a lakosság nagy része továbbra is konzervatív a pénzügyek tekintetében, amit az is bizonyít, hogy a többség még mindig takarékszámlán kamatoztatja a pénzét, miközben ez utóbbinak a hozama az elmúlt években drasztikusan csökkent. Épp emiatt sokan fektetnek ingatlanba is, ami azonban csak hosszabb távon éri meg. Az ingatlanok ára ugyan mélyponton van, látványosabb emelkedésükre azonban még várni kell.

Az Általános Hitelbank szerint az emberek jelentős része egyszerűen nem tudja, hogyan is takarékoskodhatna hatékonyabban. Szakemberek szerint az első körben mindenkinek fel kellene mérnie, hogy milyen céllal is takarékoskodik, majd meg kellene határoznia, hogy mekkora összeget képes rendszeresen félretenni, és ehhez következetesen tartani kellene magát. A VÚB szerint ideális takarékoskodásnak az számít, ha a havi bevételeinknek legalább a 10%-át képesek vagyunk félretenni.

  

Önnek ajánljuk

A NATO és a kelet-európai rendszerváltások 1988‒1991

Megkezdte a felkészülést a DAC, Kalmár egyelőre marad

Nánára került a Jókai Napok fődíja

Az SNS nem megy bele a nyelvtörvény módosításába

Végre közelről is láthatjuk Meghan hercegné és Harry herceg kisfiát!

Čaputová fogadásán Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei is jelen voltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?