Gazdaság

Minket is meglegyint a válság előszele

London | Az idei második negyedévben is robusztus maradt a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési lendülete, de az euróövezeti problémák miatt ez a lendület az év második felében várhatóan már lanyhulni kezd.
Molnár Iván

2019. július 1. 14:01

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics legfrissebb tanulmányában közölte: a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, köztük Szlovákia átlagos éves növekedése a második negyedévben még mindig 4 százalék volt, az első három hónapban mért 4,3 százalék után. A ház Szlovákiára, Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját térségi növekedési indexét az Európai Bizottság havi adataiból levezetve. A Capital Economics londoni elemzői közölték: úgy tűnik, hogy a legfontosabb euróövezeti kereskedelmi partnergazdaságok folytatódó gyengesége máris érezteti hatását a régió feldolgozószektorában.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok gyáripari szektorai eddig sokkal jobb aktivitási adatokat produkáltak, mint amilyeneket az euróövezeti problémák alapján várni lehetett volna, de a legfrissebb felmérésekből következtethetően a térség immunitása nem tart már sokáig – fogalmaznak a ház londoni elemzői. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?