Miért kerül többe ugyanaz az áru a cég németországi weboldalán?

Gyakran vásárolok az interneten. Az elmúlt néhány hónapban kiküldetésben dolgoztam Münchenben. Az ottlétem alatt rendeltem a feleségem születésnapjára egy márkás pólót a kedvenc olasz ruhakereskedésemben, amit pár nap alatt kiszállítottak a munkahelyem müncheni címére. A múlt héten ugyanannak az olasz cégnek a webshopját, de a szlovákiai honlapját böngésztem, és megrökönyödéssel tapasztaltam, hogy ugyanazt a pólót, amit én Németországban 45 euróért vettem, itt kb. hét euróval olcsóbban hirdették. Bár a feleségem nagyon örült az ajándéknak, azért egy kicsit bosszant, hogy hét eurót csak úgy kidobtam. Eszembe ötlött, hogy talán a bolgárok még olcsóbban jutnak hozzá ugyanahhoz az árucikkhez, mint mi itt Szlovákiában. Megnéztem a cég bulgáriai oldalát és láss csodát, újabb néhány euróval alacsonyabb az ár. Azt hittem, az unió közös piacán egységesek lesznek az árak és nem megengedett a nemzeti alapú diszkrimináció. Vagy van ésszerű magyarázat az olasz cég gyakorlatára?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. július 13. 12:00

Az olvasónk által tapasztalt tagállamonkénti árkülönbségek nem egyediek. Ha utánanéz, láthatja, hogy nemcsak a kedvenc olasz áruháza kínálja különböző áron a termékeit más országokban, hanem a kereskedők nagy része is. Míg az uniós jog egyik alapelve az állampolgárság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalma, ez nem azt jelenti, hogy mindenhol ugyanannyiba kellene kerülnie az adott árucikknek. A diszkrimináció tilalma biztosítja, hogy – a példából kiindulva – Németországban és Bulgáriában is ugyanolyan áron vásárolhassuk meg az ott kínált árukat, mint a helyi lakosok. 
 
Az olvasónk által felvázolt esetben a hazainál magasabb vagy alacsonyabb ár bizonyos feltételek mellett indokoltnak tekinthető. 
Néhány százalékos árkülönbséget okozhat például az eltérő adókulcsok alkalmazása. Az adózás területe ugyanis megmaradt nemzeti hatáskörben – nincs uniós szinten szabályozva. További különbségek keletkezhetnek a szállítási költségeknek az eladási árba való beszámításával. Emellett más órabérért dolgoznak az árut a fogyasztóhoz eljuttató láncolatban alkalmazott személyek Bulgáriában és másért Németországban. 
 
Kisebb-nagyobb különbségeket eredményezhetnek az árfolyamingadozások is a nemzeti valuta és az euró viszonyában. Nem utolsó sorban pedig figyelembe kell venni az egyes régiók négyzetméterenkénti bérleti díjai közti eltéréseket is. Végül nem tagadhatóak az egyes tagországok gazdaságában (fogyasztóik vásárlóerejében) megnyilvánuló különbségek sem, melyek szintén hatással lehetnek a cég árpolitikájára. Persze azért nem kell bármilyen árkülönbséget tolerálni. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkelye megtiltja a vállalkozásoknak, hogy a belső piacon visszaéljenek erőfölényükkel és ezáltal hatással legyenek a tagállamok közötti kereskedelemre. Tisztességtelen árak alkalmazása a fenti cikkely szerinti visszaélésnek minősül. Ha felmerül a visszaélés gyanúja, olvasóink az Európai Bizottsághoz adhatnak be panaszt. Az ilyen és más uniós jogaikat érintő kérdéseikkel az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz is fordulhatnak ingyenes tájékoztatásért. 
 
A kérdés online is benyújtható: http://ec.europa.eu/eurights/enquiry-complaintform/home?languageCode=hu&o rigin=yea
 
Veszelei Viktória 
 A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsnak.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.