Méregdrága árszabályozás

Pozsony |

<p>A Fico-kabinet folyamatosan hangoztatott céljai között szerepel a foglalkoztatottság növelése és az energiaárak csökkentése. Az Európai Bizottság legújabb jelentése szerint azonban a szlovák kormány által felügyelt Árszabályozási Hivatal egyes lépései ezekkel épp ellenkező hatást váltanak ki.</p>

Az Európai Bizottság az elmúlt hét végén közzétett jelentésében rendkívül élesen bírálta Szlovákiát az áramszolgáltatással kapcsolatos hálózati díjak miatt. „Az Eurostat adatai szerint az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által megszabott szlovákiai hálózati díjak a legmagasabbak közé tartoznak egész Európában” – áll az Európai Bizottság jelentésében. A hálózati szolgáltatási díjak a nagyfe-szültségű átviteli hálózat üzemeltetésével, az elosztó hálózat működtetésével, karbantartásával összefüggő költségeket fedezik. Ezt a tevékenységet értelmetlen lenne az egyes társaságoknak párhuzamosan, több vezetékrendszer létrehozásával biztosítani. Ezért a villamos hálózatokon történő továbbítás ellenértékeként továbbra is az ÚRSO által meghatározott hatósági árat kell fizetni a fenti tevékenységért. Az Európai Bizottság szerint az árszabályozásért felelős szlovák hivatal nem fogta vissza magát, jelenleg így az ipari és háztartási fogyasztók számára is ez a díj a legmagasabbak közé tartozik egész Európában. A legrosszabb helyzetben az ipari fogyasztók vannak, a cégek számára ugyanis ez a díj meghaladja az átviteli költségeket. Európában csak három ilyen ország található, miközben Szlovákia az egész EU-ban a második legdrágábbnak számít az ipari fogyasztók számára. A Fico-kabinet az Európai Bizottság szerint ezzel maga alatt vágja a fát, hiszen a magas díjak miatt csökken a szlovákiai cégek versenyképessége, ami fékezi a foglalkoztatottság növelését. Márpedig a kormány egyik leggyakrabban hangoztatott célja épp az európai méretekben is rendkívül magas munkanélküliség csökkentése. Az ÚRSO élén Jozef Holjenčík, a jelenlegi kormánypárt jelöltje áll. Richard Sulík, az SaS elnöke már korábban figyelmeztetett arra, hogy a Smer által jelölt Holjenčík felelős azért, hogy a hálózati díjak a legmagasabbak közé tartoznak Európában. „Van Árszabályozási Hivatalunk, amit az árszabályozási tanácsnak kellene ellenőriznie. Holjenčík az árszabályozási tanács elnöke és az Árszabályozási Hivatal elnöke is. Gyakorlatilag a kecskére bíztuk a káposztát” – mondta Sulík. Az ÚRSO mindent tagad, és egy külön nyilatkozatban adott hangot a felháborodásának az Európai Bizottság jelentésével kapcsolatban. „Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete rendkívül szakmaiatlan módon járt el. Egyáltalán nem vette figyelembe az általunk és az energiacégek által biztosított dokumentumokat. Képtelenek vagyunk felfogni, hogy ezzel mi lehetett a célja” – nyilatkozta Miroslav Lupták, az ÚRSO szóvivője. Szerinte jelenleg még vizsgálják az okokat, és e héten tájékoztatnak arról, milyen lépéseket kívánnak tenni az ügyben. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?