Gazdaság

Megegyezett a pozsonyi Volkswagen a bérkövetelésekről

Pozsony | Megegyezés született a VW pozsonyi leányvállalata, a Volkswagen Slovakia és a gyár munkavállalói érdekképviselete között az új kollektív szerződésben rögzített feltételekről - közölte Vladimír Machalík, a vállalat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
MTI

2012. október 11. 16:11

A megegyezés tárgyát képző, jövő januártól életbe lépő kollektív szerződés alapján a pozsonyi VW gyárban 4,8 százalékos béremelés lesz, 3 százalékkal emelkedik az éjszakai műszakpótlék, és két részletben összesen 300 euró bérkiegészítést kapnak az alkalmazottak.

    Az új kollektív szerződés hosszas tárgyalások eredményeképpen, a két fél közötti kompromisszumos megoldásként született meg. A munkavállalók eredetileg 6,8 százalékos bérköveteléssel álltak elő, a vállalat vezetése viszont csak 3,2 százalékos fizetésemelést ajánlott. Ezt a szakszervezet elfogadhatatlannak tartotta, mivel szerintük ez csak az inflációt egyenlítette volna ki. Mivel a kérdésben folytatott tárgyalássorozat szeptember végére megrekedt, a pozsonyi VW dolgozói október elsejétől sztrájkkészültségbe léptek.
    A mostani megegyezés elhárította az éles sztrájk veszélyét és lehetővé tette a másfél évre kötött kollektív szerződés jövő évi hatályba lépését. A megegyezést Wilfried von Rath, a pozsonyi VW elnökségi tagja úgy jellemezte, hogy engedmények terén a vállalat elment addig, amit a versenyképesség a gépkocsigyártásban tapasztalható kiélezett piacon még megenged.
    Zoroslav Smolinsky, a vállalat szakszervezeti vezetője azt mondta: az új kollektív szerződés feltételeinek kiérlelése során nagy hangsúlyt fektettek a reálbérek emelésére, s a megegyezésnek köszönhetően sikerül javítaniuk az alkalmazottak pénzügyi és szociális biztonságán.
 
Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?