Még több vendégmunkás jöhet Szlovákiába

Pozsony | A szlovákiai cégeknek egyre nagyobb gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya, amit vendégmunkások behozatalával próbálnak megoldani, ennek azonban gátat szab a munkásszállók hiánya. Jövőre már ez sem lehet gond, az állam ugyanis ezek építésére is ad támogatást. Az ellenzék szerint inkább a bérlakásépítést támogathatná a kormány.
Molnár Iván

2019. június 27. 18:30

A parlament kedden fogadta el az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény közlekedési tárca által javasolt módosítását, amely jövő januártól lép életbe. A szaktárca az ország több régiójában tapasztalt akut munkaerőhiányt szerette volna orvosolni a munkaerő mobilitásának a javításával.

Az állami támogatásnak köszönhetően a nagyobb munkáltatók munkásszállók építésére vagy vásárlására igényelhetnek pénzt, aminek köszönhetően több külföldi vendégmunkást vagy Szlovákia más régióiból érkező dolgozót vehetnek fel.

A cégek állami támogatást igényelhetnek majd a munkásszállók építéséhez szükséges műszaki háttér biztosítására, és kedvezményes hitelhez is hozzájuthatnak az Állami Lakásfejlesztési Alaptól.

Az ellenzék szerint a kormánynak nem a vendégmunkások behozatalát kellene támogatnia. „Szlovákiában akut hiány van a bérlakásokból, ami gátolja a munkaerő vándorlását az ország kevésbé fejlett régióiból azokba, amelyekben hiány mutatkozik a munkaerőből. A kormány ennek ellenére a munkásszállókra adott pénzzel közvetve inkább a külföldi vendégmunkások behozatalát támogatja” – mondta Eduard Heger, az OĽaNO parlamenti képviselője. Szerinte az Állami Lakásfejlesztési Alap rosszul beállított támogatási mechanizmusa miatt a legtöbb pénz már eddig is a társasházak hőszigetelésére ment el, miközben a bérlakásépítésre alig jutott valami. „A most elfogadott szabályok miatt a jövőben ugyanakkor az eddigieknél is kevesebb pénz jut majd a bérlakásépítésre” – tette hozzá Heger. Szerinte a szlovákiai lakásállománynak jelenleg csupán a 6 százaléka bérlakás, miközben az önkormányzatok ezek nagy részét szociális lakásként adják ki a rászorulóknak.

„Nem számíthatunk látványos javulásra az elkövetkező időszakban sem, hiszen az évente befejezett mintegy 15 ezer lakásból csupán 300 számít bérlakásnak. Így az sem csoda, hogy a dolgozó fiatalok 57 százaléka még a szüleivel él, miközben az uniós átlag e tekintetben 35 százalék körül mozog”

– mondta Heger. Peter Kremský, az OĽaNO gazdasági szakértője szerint az államnak olyan lakástámogatási szabályokat kellene bevezetnie, amelyek lehetővé tennék, hogy a bérlakások ne csak a lakosság legrászorultabb rétegeit szolgálják. „A most elfogadott jogszabállyal ugyan azt próbálják meg velünk elhitetni, hogy a bérlakásépítést támogatják, valójában azonban a munkásszállók építésére adnak majd hitelt 1 százalékos éves kamattal és 40 éves futamidővel” – állítja Kremský, aki szerint a módosítást a legerősebb piaci játékosok lobbizták ki maguknak.

A közlekedési tárca nyilatkozatban reagált az OĽaNO bírálatára. Eszerint az ellenzéki párt teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló jogszabály módosítása épp a bérlakásépítést szeretné elősegíteni, vonzóbbá téve ezt az önkormányzatok és a magáncégek számára. Eszerint a bérlakásokra igényelhető kedvező lakás-alapi hitel a beszerzési ár 95 százalékát is elérheti, egy lakásra számítva azonban legfeljebb 96 ezer eurót. A bérlakás alapterülete pedig az eddigi 60 helyett legfeljebb 70 négyzetméter lehet. Azt azonban a közlekedési tárca is elismeri, hogy a munkásszállókkal kapcsolatos javaslatait az ország legnagyobb iparvállalatainak a képviselőivel is megvitatta, amelyek már régebben panaszkodnak a munkaerő hiányára. (TASR, mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.