Gazdaság

Márciustól nagyobb nemzeti agrárdotáció

Brüsszel | A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 25. 17:15

A brüsszeli testület bejelentése szerint az új uniós állami támogatási szabályok megnövelik a maximális összeget, amelyet a nemzeti hatóságok a bizottság előzetes jóváhagyása nélkül kiutalhatnak a termelőknek. Ez nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot tesz lehetővé, különösképp válság idején és a hatóságok gyors reagálását igénylő helyzetekben. A tagországok így a piac torzítása nélkül növelhetik a mezőgazdasági termelők támogatását, miközben csökkennek a nemzeti hatóságok adminisztratív terhei. A támogatás maximális összege az egyes gazdaságoknak 3 év alatt nyújtható 15 ezer euróról 20 ezer euróra emelkedik. Az esetleges versenytorzulások elkerülése érdekében minden egyes tagország számára meg lett határozva egy maximális nemzeti összeg, amelyet nem léphet túl. Az egyes nemzeti felső összeghatárokat a szóban forgó 3 éves időszakra vonatkozóan az ország éves mezőgazdasági termelésének 1,25%-ában határozzák meg (eddig ez 1% volt). Ha egy ország a teljes nemzeti támogatási keretének legfeljebb 50%-át költi el egy adott mezőgazdasági ágazatban, akkor tovább növelheti az ún. csekély összegű (de minimis) támogatást gazdaságonként 25 ezer euróra, a nemzeti maximumot pedig az éves termelés 1,5%-ára. A megemelt felső határok március 14-én lépnek hatályba, és visszamenőlegesen alkalmazhatók az összes feltételt teljesítő támogatásokra. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?