Marad az állami árszabályozás

Pozsony | A szlovákiai áram- és gázszolgáltatók egyre hevesebben követelik a kormánytól, hogy a lakossági szegmensben is liberalizálja az árképzést, ami szerintük a fogyasztók számára is pozitív döntésnek számítana.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. december 26. 11:15

Az Árszabályozási Hivatal szerint azonban a szlovák energiapiac még nem érett meg erre a lépésre, így ha szabad kezet adnának az energiaszolgáltatóknak, a lakosság drasztikus áremelésekre számíthatna.
 
Az energiaszolgáltatók szerint a szlovák energiapiacon minden feltétel adott ahhoz, hogy a lakossági energiaárak alakítását is teljes mértékben rájuk bízzák. „Soha nem volt még ilyen jó alkalom arra, hogy a lakossági energiaárakat is liberalizálják” – állítja Martin Ondko, a Magna E. A. alternatív energiaszolgáltató ügyvezetője, aki mindezt azzal magyarázza, hogy az energiaárak történelmi mélyponton vannak, a szolgáltatóknak így nem áll érdekükben az áremelés. „Az eredeti cél az volt, hogy még a jelenlegi, vagyis a 2016-ig tartó árszabályozási időszakban meghozzák a lakossági árak liberalizációjáról szóló hivatalos döntést, ám erre valószínűleg nem kerül sor, talán a következő szabályozási időszakban, vagyis 2016 után” – vallja Andrea Danihelová, a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató (VSE) szóvivője.
 
A jelenlegi állami árszabályozás a szolgáltatók véleménye szerint deformálja az energiapiacot. „A szlovák energiapiac alapjában véve teljesen liberalizált. Minden szegmensben, így a lakossági üzletágban is több szolgáltató versenyez az ügyfelekért. Épp ezért az állami árszabályozásnak semmi értelme, ráadásul az európai országok többsége is az árliberalizáció mellett döntött” – nyilatkozta Peter Bednár, a Szlovák Gázművek (SPP) szóvivője. Danihelová szerint az állami árszabályozást csak azokban az esetekben kellene fenntartani, amelyekben nem működik a konkurencia, így például továbbra is szabályozni kellene az átviteli díjakat.
 
Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) egyelőre nem tervezi, hogy a nagyobb fogyasztókhoz hasonlóan a lakossági üzletágban is liberalizálja az árképzést. „Még csak nem is gondolkodunk azon, hogy ebben a szegmensben, vagyis a lakossági fogyasztók és a kisebb cégek esetében esetleg véget vetnénk az árszabályozásnak. A szlovák energiapiac még egyáltalán nem érett meg arra, hogy ezt a lépést nyugodtan meghozhassuk” – nyilatkozta Miroslav Lupták, az ÚRSO szóvivője. Szerinte az állítását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cégek esetében végrehajtott tavalyi árliberalizációt követően az energiaárak ebben a szegmensben 10–20 százalékkal nőttek.
 
Az energiaszolgáltatók nem értenek egyet az ÚRSO érvelésével, szerintük az árliberalizáció a fogyasztók szemszögéből is pozitív döntés lenne. Hosszabb távon ugyanis a liberalizált környezetben a jelenleginél olcsóbban juthatnának hozzá az áram- és gázszolgáltatáshoz. „A liberalizációt követő első évben erre természetesen nem számíthatnánk. Legalább két évnek kellene eltelnie, hogy a piac stabilizálódjon, és beállítsa az optimális árat. Ha ezt eléri, a versenyképes környezetnek köszönhetően az árak az állami árszabályozás előtti szint alá eshetnek vissza” – nyilatkozta Dávid Vlnka, az Energie2 energiaszolgáltató igazgatója. (mi, SITA)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.