Gazdaság

Kína mégsem adja be a derekát az Egyesült Államoknak

Peking | Kína szuverén állam, nem hódol be az Egyesült Államoknak, a kettejük közötti súrlódások fennmaradnak – állítják a kínai elemzők a Buenos Aires-i G20 csúcson született egyezséggel kapcsolatban.
Molnár Iván

2018. december 5. 12:20

A kereskedelmi feszültségek hónapok óta tartó éleződése után Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök szombaton megállapodott abban, hogy az Egyesült Államok nem emeli 25 százalékra január 1-től a mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket sújtó 10 százalékos vámot, Kína pedig nagyon jelentős összegben vásárol amerikai árucikkeket, különösen mezőgazdasági termékeket. Ha 90 napon belül nem sikerül dűlőre jutni a kereskedelmi kapcsolatok strukturális változtatásairól, Washington életbe lépteti a vámemelést.

A China Daily angol nyelvű kínai napilap szerint az Egyesült Államokban vannak olyanok, akik a kereskedelmi háború és egyéb más eszközök bevetésével akarják leállítani a kínai gazdaság átalakítását, az ipar erősödését, amelyek mozgásba hozzák az innovációt és a technológiát. A szerkesztőségi cikk szerint azonban „ez az álom nem több illúziónál, mivel Kína az Egyesült Államok szövetségeseivel ellentétben teljesen független, és nem veti alá magát az amerikai érdekeknek”. A hidegháború idején az Egyesült Államokkal versengő Szovjetunióval szemben Kína jóval versenyképesebb, és ellent tud állni Washington nyomásának. A kínai kommentátorok úgy fogalmaznak: „jó hír”, hogy Washington felfüggesztette újabb kínai termékek pótvámjának a kivetését, de „ez nem jelenti azt, hogy vége a súrlódásoknak, amelyek fennmaradnak olyan területeken, mint például a piacokhoz való hozzáférés, a technológiai és szellemi tulajdon joga”.

A világ két vezető gazdasága előbb nyáron vetett ki kölcsönösen 50–50 milliárd dollár értékű importárura pótvámot, majd szeptember 24-én léptette életbe az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat. Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10%-os vámot. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Túl van az életveszélyen a Ligetfalun szerdán meglőtt férfi

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?