Károsanyag-kibocsátás: Peking a világ legszigorúbb szabályozását készül bevezetni

Peking |

<p>Peking arra készül, hogy bevezesse az autók és egyéb gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó legszigorúbb szabványt a világon - közölte a kínai főváros környezetvédelmi hivatala, miközben a hétvégén ismét sűrű szmog lepte el a húszmilliós metropoliszt.</p>

Pekingben vasárnap az idei év legmagasabb szintű szmogriadóját rendelték el, a vészjelzést sárgáról narancssárgára emelték. Ennél csak a vörös erősebb. A helyzetet állítólag a levegő megemelkedett páratartalma és a szél hiánya súlyosbította. Az esti órákra a hivatalos levegőminőségi index (AQI) 336 volt, vagyis az egészségre veszélyes súlyos szennyezettséget mutatott. A lakosság számára a zárt térben tartózkodást ajánlják.

A hétvége mindkét napján egyébként szmog borította be Észak-Kína jelentős részét, Tiencsint, Hopej, Honan, Santung, Sanhszi és Senhszi tartományok területeit.

A szmogriadók narancssárga fokozatának életbe léptetésével az ipari üzemek egy részének csökkentenie kell termelését, másoknak le kell állniuk. Az építkezések szállító járműveit le kell állítani, a nehéz teherautók nem közlekedhetnek.

A kínai főváros évek óta küzd a krónikus légszennyezettséggel, amely a téli fűtési időszakban a még használatban lévő elavult széntüzelésű kazánok használata miatt az átlagosnál is nagyobb gondot jelent az itt élőknek.

Az ígért új normák hatályba léptetésétől azt várják, hogy a személyautók kibocsátását sikerül 40 százalékkal visszafogni, míg a nagyobb motorokkal rendelkezők esetében, mint amilyenek a buszok is, 50 százalékos lesz a csökkentés. Jelenleg a 2013-ban érvénybe léptetett környezetvédelmi előírások vannak érvényben, amelyek az Euro-5 kibocsátási határértékeknek felelnek meg.

A PM2,5 szennyezésnek, vagyis az apró porszemcsék egy köbméter levegőben található koncentrációjának 31 százalékáért az autók tehetők felelőssé. Nemzetközi tapasztalat szerint a szigorú kibocsátási szabvány fontos eleme a levegőminőség javításának.

A szakemberek szerint a 2017. december 1-jén bevezetni tervezett szabványok révén a járművek kibocsátását 2022-re 30 százalékkal lesznek képesek visszaszorítani. A kínai központi kormány korábbi utasítása szerint a fővárosnak 2017-re el kellene érnie, hogy a PM2,5 szennyezettség a 2012. évihez képest 25 százalékkal csökkenjen.

Pekingben 2008 óta hét közben a rendszámok alapján kitiltják az autók körülbelül 20 százalékát az utakról. Időnként nagyobb nemzetközi eseményekhez kapcsolódóan, mint utóbb az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcskonferenciája, vagy a közelmúltbéli katonai parádé, hetekkel korábban bejelentik a legszigorúbb korlátozásokat, hogy az adott időpontra kék legyen az ég Peking felett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?