Júliustól minden cégnek kötelező lesz az eKasa

ekasa
Pozony |

Hamarosan az összes elektronikus pénztárgépet össze kell kötni a központi adó- és vámhivatal számítógépes rendszerével, az adóhivataloknak így közvetlen rálátásuk lesz a vállalkozók bevételeire. Az átállás azonban most sem problémamentes.

Az eKasa néven futó projekt azzal számol, hogy áprilistól az új cégek az új kasszáikkal állnak át, júliustól pedig az összes többi vállalkozó is kötelezően az adóhivatallal összekötött online pénztárgépet fogja használni.

Az átállás ára

Jelenleg több mint 230 ezer elektronikus pénztárgép van az országban, amelyeknek aktualizálni kell a szoftverét, hogy ráköthessék a rendszerre. Ez természetesen költségekkel jár, előzetes számítások szerint a szoftverfrissítés mintegy 180–300 euróba kerülhet.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap információi szerint a központi adó- és vámhivatal az új berendezések és szoftverek minőségi engedélyezéséhez azonban csak a napokban látott hozzá, a felkészülésre így nem sok időt adtak. „Várnunk kellett a pénztárgépek gyártóira, amelyek most végzik az utolsó simításokat a műszaki paramétereken, hogy ezek meg feleljenek az elvárásoknak” – magyarázza a késést Drahomíra Adamčíková, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. A cégek képviselői szerint azonban kérdéses, hogy az előttünk álló négy hónap elegendő lesz-e a felkészülésre. Ami biztos, hogy az adóhivatal emiatt egyelőre nem fontolgatja a határidő kitolását.

Mária Sameková, a Szlovák Adótanácsadói Kamara elnökségi tagja szerint az online pénztárgépek elsősorban az adóhivatalok munkáját könnyítik meg. Jelenleg ugyanis , ha ellenőrizni szeretnék a pénztárgépen található információkat, az ellenőröknek el kell látogatniuk a vállalkozóhoz, és közvetlenül a helyszínen kell erre sort keríteniük. Az online kasszák esetében az információk automatikusan jelennek majd meg az adóhivatalok információs rendszerében.

Nagyobb adóbevétel

A nagyjából 18 millió euróból megvalósuló projekt fő célja az adókiesések csökkentése. A rendszer bevezetésének köszönhetően az állam évente 117–122 millió eurós pluszbevételre számíthat az adókból. Sameková szerint a mostani változások a virtuális pénztárgépeket használókat nem érintik, ők ugyanis eleve össze vannak kötve az adóhivatal rendszerével. Jelenleg nagyjából 40 ezer virtuális pénztárgép van az országban. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?