Gazdaság

Jövőre 7%-kal drágulhat az áramszolgáltatás

Pozsony | A villanyáram tőzsdei árának a megugrása miatt 
a jövő év elejétől a lakossági áramszolgáltatás látványos drágulására számíthatunk. 
A háztartások már csak az Árszabályozási Hivatalban bízhatnak, egyelőre azonban ez is elismeri, hogy a tőzsdei ármozgások hatással lehetnek 
a lakosság pénztárcájára.
Molnár Iván

2019. június 11. 15:00

A lakossági áramszolgáltatás díjának a kiszámításánál Szlovákiában a prágai terméktőzsde árait veszik alapul. Hogy a jövő év elejétől milyen árakra számíthatunk, az az említett tőzsde idei első fél évben, vagyis 2019. január elsejétől június 30-áig jegyzett árszínvonalától függ. „Míg az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az idei díjszabás kiszámításánál megawattóránként 40,49 eurós villanyárral számolt, az idei év első öt hónapjában az átlagos tőzsdei ár 51,84 euró körül mozgott. Ha júniusban 5–6 euróval csökkenne is a tőzsdei ár, az első fél év megawattóránkénti átlaga még mindig 10 euróval lenne magasabb az egy évvel korábbinál” – nyilatkozta Martin Semrič, a Magna Energia áramszolgáltató portfóliómenedzsere. Szerinte a lakossági áramszolgáltatásnál használt villanyáram ára így az előző évhez képest 20 százalékkal nőhetne.

Maga a villanyáram az áramszolgáltatás díjának azonban csak a harmadát teszi ki, a villanyszámlán szereplő összeg ugyanis a disztribúciós díjak mellett egyéb díjakat is tartalmaz, így például a megújuló energiaforrások állami dotációját és a veszteséges szénbányák üzemeltetését is a fogyasztókkal fizetteti meg az állam.

„Ha az Árszabályozási Hivatalnak az utóbbi díjakból sikerül lefaragnia bizonyos összeget, a lakossági áramszolgáltatás drágulása nem lesz olyan drasztikus. Ellenkező esetben a jövő év elejétől a háztartásoknak az áramszolgáltatás nagyjából 7 százalékos drágulására kell felkészülniük”

– mondta Semrič.

Jelzésértékű, hogy ezúttal az Árszabályozási Hivatal sem fogalmaz olyan diplomatikusan, mint egyébként. Ez utóbbi általában csak egy szűkszavú nyilatkozatot szokott kiadni, amelyben jelzi, hogy előre nem kommentálják az árszabályozási döntéseiket, mindent megtesznek azonban annak érdekében, hogy a lakosság minél kevesebbet érezzen meg a tőzsdei árak növekedéséből. Ezt ezúttal sem felejtették el megjegyezni, a tényeken azonban nem igyekeznek szépíteni.

„Az igazság az, hogy a villanyenergia tőzsdei ára már hosszabb ideje nő, ami hatással lehet a szlovákiai háztartások áramszolgáltatóknak fizetett díjaira”

– ismerte el Radoslav Igaz, az Árszabályozási Hivatal szóvivője. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átadták a Madách-díjat

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?