Gazdaság

Így „spórolnak” a vasútnál

Pozsony | Több százezer eurós kárt okozott az államnak az ellenzék szerint a Szlovák Vasutak azzal, hogy a piaci árnál jóval többet fizetett egy Pozsonyhoz közeli telekért. Az ügyet már a közlekedési tárca is vizsgálja.
Molnár Iván

2019. január 9. 16:01

„A Szlovák Vasutak (ŽSR) egy a Pozsony és Dévényújfalu közötti pályaszakasz mellett fekvő 13 ezer négyzetméteres telekért áfa nélkül 1,21 millió eurót (áfával 1,45 millió euró) fizetett a Flavio Kft.-nek. Az általunk kidolgoztatott független értékbecslés szerint azonban az említett telek valós piaci ára 573 ezer euró körül mozoghat, vagyis az államnak 636,5 ezer eurós kárt okoztak. Ezért valakinek vállalnia kell a felelősséget” – jelentette be kedden Ján Marosz, az OĽaNO parlamenti képviselője, az ellenzéki párt közlekedésért felelős árnyékminisztere, aki szerint a vasútnak erre a telekre ráadásul nem is volt szüksége. A párt az ügyben már feljelentést tett. „Minden jel arra utal, hogy ez egy jól megszervezett üzlet volt, miközben a szálak közvetve Peter Kažimír pénzügyminiszterhez vezetnek” – tette hozzá Marosz.

Az ügyben időközben már a közlekedési tárca is megtette a szükséges lépéseket. Karolína Ducká, a minisztérium szóvivője szerint ők is kidolgoztattak egy értékbecslést, amely szerint az említett telek értéke 850 ezer euró körül mozog, ami szintén jóval elmarad a ŽSR által fizetett összegtől. „A minisztérium már vizsgálja, hogyan születhetett három ilyen különböző értékbecslés, és azt is, hogyan védhetnénk meg ez ügyben az állam érdekeit” – tette hozzá Ducká. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Közel 200 Fidesz-ellenes tiltakozás lesz

Február végén találkozik Donald Trump Kim Dzsong Unnal

Holttestet találtak egy parkoló autóban Füleken

Arsenal–Chelsea futballrangadó a képernyőn

Többen meghaltak és megégtek egy mexikói üzemanyag-vezeték robbanásában

Szociális vállalatok segíthetnek az alacsony műveltségű állástalanoknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?