Gazdaság

Hiányzik az üzletekből a drága cigaretta

Pozsony | Az uniós adószabályok miatt a dohányzók e hónaptól nem csupán drágábban juthatnak hozzá a cigarettához, hanem egyes márkák átmenetileg hiányoznak is az üzletekből.
Molnár Iván

2019. február 14. 16:00

Illusztráció - Fotó: pixabay

Az uniós szabályok alapján az állam fokozatosan növeli a dohány jövedéki adóját.

E hónap elejétől egy doboz cigaretta emiatt átlagosan 10–20 centtel drágult.

Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy a kereskedőknek e hónap végéig túl kell adniuk a régi zárjeggyel ellátott készleteiken. Ivan Kubányi, az Imperial Tobacco Slovakia külkapcsolati menedzsere szerint a régi zárjeggyel ellátott cigaretta árusítása márciustól illegális lesz. Az átmeneti időszakban az üzletek a kiárusításra összpontosítanak, ami a készleteken is meglátszik. „A jövedéki adó változása miatt egyes márkákból hiány alakult ki” – erősítette meg Kvetoslava Kirchnerová, a Billa szóvivője. A Hospodárske noviny felmérése szerint hasonló a helyzet a Kauflandnál és a Ternónál is. Az adóemelésekkel az EU a dohányzásról szeretné leszoktatni a lakosságot, a hatás azonban egyelőre kérdéses, hiszen a Nielsen piackutató szerint Szlovákiában a fogyasztók csak tavaly 74 millió euróval nagyobb összeget költöttek cigarettára, mint egy évvel korábban, és a szakemberek az idei évre újabb növekedést jeleznek. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?