Gazdaság

Hét éve nem volt ilyen rossz a hangulatunk

München | Több mint hétéves mélypontra csökkent a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexe az idei első negyedévben. A szakértők arra számítanak, hogy a magánfogyasztás, a beruházások és a világkereskedelem növekedési üteme is lassul.
Molnár Iván

2019. február 12. 17:26

Az Ifo gazdaságkutató intézet hétfőn közölte, hogy az első negyedévre vonatkozó világgazdasági hangulatindexe mínusz 13,1 pontra zuhant a tavalyi negyedik negyedévi mínusz 2,2 pontról. „Már a negyedik egymást követő negyedévben romlott a mutató értéke” – nyilatkozta Clemens Fuest, az Ifo vezetője. A tavalyi harmadik negyedévben még plusz 2,9, a másodikban 16,5, az elsőben pedig 26 ponton állt. Az Ifo felmérésébe 1300 gazdasági szakértőt vontak be a világ 122 országából.

Különösen erősen romlott a gazdasági hangulat a fejlett gazdaságokban. Az Egyesült Államokban a jelenlegi helyzet megítélése és a várakozások is jelentősen visszaestek, de az európai uniós szakértők véleménye is érzékelhetően romlott.

A szakértők arra számítanak, hogy a magánfogyasztás, a beruházások és a világkereskedelem növekedési üteme is lassul, a dollár pedig gyengül a világ más devizáihoz képest.

A Nemzetközi Valutaalap januárban közzétett előrejelzésében az idei évre 3,5 százalékos, a jövő évre pedig 3,6 százalékos világgazdasági növekedést jósolt. Előző, októberi prognózisához képest a 2019-es ütem várható mértékét 0,2 százalékponttal, a 2020-ast pedig 0,1 százalékponttal rontotta. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?