Gazdasági szabadság: szégyenpadon Szlovákia

Pozsony |

A gazdaság szabadsága szempontjából Szlovákia manapság régiónk legrosszabbul teljesítő állama, mára a sokat bírált Magyarország is megelőzi – derül ki 
az amerikai Heritage Alapítvány és a szlovák F. A. Hayek Alapítvány legfrissebb elemzéséből.

A washingtoni székhelyű Heritage Alapítvány 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról, azóta mindig Hongkong végzett az első helyen. A tekintélyes amerikai kutatóintézet – a honlapján szereplő adatok szerint – 0 és 100 pont között osztályozza az országokat, megvizsgálva többek között a kereskedelmet, a vállalkozások működését, az adórendszert, a kormányzati kiadásokat, a monetáris politikát, a beruházásokat, a munkaerőpiacot, a pénzügyi szolgáltatásokat, a magántulajdon védelmét és a korrupciót. A magasabb pontszám mérsékeltebb kormányzati beavatkozást jelent.

A vizsgált 180 ország közül Szlovákia idén a 65. helyen végzett, ami azonban csak első látásra számít jó eredménynek. Szlovákiának idén is csak a mérsékelten szabad gazdaságú országok csoportjában jutott hely, mára ráadásul régiónk összes országának sikerült leköröznie bennünket. Csehország 23., Ausztria 31., Lengyelország 46., Magyarország pedig 64. a listán. Az első helyen szereplő Hongkongot egyébként Szingapúr, Új-Zéland, Svájc és Ausztrália követi.

„Szlovákia legnagyobb problémája a túlzott állami szabályozás. A gazdasági tárca az elmúlt időszakban ugyan tett bizonyos lépéseket a helyzet javítása érdekében, ez azonban nem ellensúlyozza az ezzel párhuzamosan hozott újabb vállalkozóellenes intézkedéseket”

– nyilatkozta Ján Oravec, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (ZPS) elnöke. Szerinte a jelenleg tapasztalható dinamikus gazdasági növekedés hosszabb távon épp ezért fenntarthatatlan. „Ma ott tartunk, hogy a bonyolult jogi környezet miatt a vállalkozóknak már az is gondot okoz, hogy ne szegjék meg a törvényeket” – tette hozzá Matúš Pošvanc, a Hayek Alapítvány igazgatója. A Heritage Alapítvány most közzétett értékelése Szlovákiának elsősorban a kormány hiányos takarékossági intézkedéseit rója fel.

Az elemzők problémásnak tartják a rugalmatlan munkapiacot, a reformok hiányát, és az aggasztóan nagy korrupciót is.

„A kormány legfontosabb célkitűzései között már hosszabb ideje nem szerepel a vállalkozói környezet javítása. Épp ellenkezőleg, az indokolatlan beavatkozásaival csak ront a helyzeten, növelve a vállalkozók adóterheit és tovább bonyolítva a vállalkozással kapcsolatos ügyintézést. Elég csak az üzletláncokra kivetett különadót, a futószalagon hozott szociális csomagokat és a minimálbér emelését megemlíteni” – mondta Martin Hošták, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) a titkára. A RÚZ ezért arra kéri a kormányt, hogy vegye végre komolyan a vállalkozók problémáit, és ezek megoldását építse be a legfontosabb célkitűzései közé. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?