Folyószámlacsomagok kezdő vállalkozóknak

Pozsony |

<p>Banki folyószámla nélkül ma már szinte lehetetlen vállalkozásba fogni. A kezdő vállalkozóknak azonban nem könnyű eligazodniuk a pénzintézetek által kínált számlacsomagok tucatjai között. Mire érdemes odafigyelni a csomag kiválasztásánál, és mely pénzintézetek kínálják a legjobb csomagokat? Az alábbiakban erre keressük a választ.</p>

A bankok a vállalkozóknak több szolgáltatást is magában foglaló számlacsomag formájában kínálják a folyószámlát. Sokan a számlavezetési díj alapján döntenek valamelyik számlacsomag mellett, pedig számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni.

Számlavezetési díj

A legszembetűnőbb banki költség a számlavezetési díj. Érdemes figyelni arra, hogy hitelintézetünk feltételhez köti-e a kedvezményes vagy díjmentes számlavezetést. A legtöbb hitelintézet kínálatában található olyan vállalkozói számlacsomag, amelynél például meghatározott számlaforgalomtól függően folyószámla díjkedvezményben részesülhetünk. Összességében éves szinten jelentős extra kiadást jelenthet egy rosszul megválasztott, vállalkozásunk bankolási szokásaihoz nem illeszkedő számlacsomag.

Extra költségek

Azzal is számolnunk kell, hogy hitelintézetünk az utalásainkra és egyéb tranzakcióinkra díjat számolhat fel. Érdemes átgondolnunk, hogy milyen szolgáltatásokat tervezünk igénybe venni leginkább (készpénzfelvételt, átutalásokat), és ezeket milyen csatornán (papíralapon, internetbankon, ATM-en keresztül bankkártyával) bonyolítjuk majd.

Éppen ezért jól nézzük meg a számlacsomagban foglalt díjakat is. Bár lehet, hogy a számlanyitás pillanatában nem elsődleges szempont, a jövőben bármikor alakulhat úgy, hogy vállalkozásunknak hitelre lesz szüksége. Ezért már a számlanyitás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott hitelintézet hogyan és milyen körülmények között biztosít vállalkozásunknak kölcsönt. A kedvező kamatozású folyószámlahitel, valamint az egyszerű beruházási- vagy forgóeszközhitel-igénylés lehetősége mindenképpen pozitívum a számlaválasztásnál. A fenti kritériumokat figyelembe véve az alábbiakban a három legnagyobb szlovákiai pénzintézet aktuális ajánlatát mérjük fel.

Az SLSP ajánlata

A Szlovák Takarékpénztár (SLSP) által kínált Business számla a nyitást követő egy évben ingyenes, vagyis nem kell számlavezetési díjat fizetni. Ezt követően ezért havi 5,90 eurót kérnek. Ám abban az esetben, ha az ügyfél számláján havonta legalább 10 ezer euró marad, a számlavezetés továbbra is ingyenes marad. A bank gondolt a kezdő vállalkozókra is. Nekik a „Vállalkozni kezdünk” (Začíname podnikať) csomagot kínálja. „A csomag iránt érdeklődőknek jelentkezniük kellene bankunk területileg illetékes ügyfélkapcsolati alkalmazottjánál, aki ellátja őt a megfelelő információkkal. Segítünk neki kidolgozni a vállalkozói tervét is, és ha teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, akkor akár 50 ezer eurós hitelhez is hozzájuthat” – nyilatkozta Rastislav Blažej, a Szlovák Takarékpénztár kezdő vállalkozókkal kapcsolatos programjáért felelős menedzsere. A Szlovák Takarékpénztár Business számlája korlátlan számú bejövő tranzakciót, elektronikus átutalást, állandó átutalási megbízást, kártyás fizetést és bankautomatás pénzfelvételt tesz lehetővé. A csomaghoz MasterCard Business kártya jár.

Tatra banka

„Ha az ügyfelünk a vállalkozása beindítását követő első év folyamán Tatra Business vagy Tatra Business Premium csomagot nyit a ban-kunknál, az első egy évben nem számítunk fel számlavezetési díjat” – mondta Zuzana Povodová, a Tatra banka szóvivője, aki szerint az említett csomagok ráadásul korlátlan számú pénzfelvételt biztosítanak a bank automatáiból. Az egy év leteltét követően a vállalkozók a Tatra Business csomag esetében havi 7 eurós számlavezetési díjat fizetnek. Hogy számunkra melyik a legkedvezőbb csomag, azt a bank erre kifejlesztett internetes alkalmazásán keresztül mérhetjük fel.

VÚB

Az Általános Hitelbank (VÚB) tavaly júliustól új Biznis számlát kínál a kisvállalkozóknak, amelynek az egyik legnagyobb előnye, hogy személyre szabott, vagyis maximális mértékben figyelembe veszi a vállalkozók igényeit. A kezdő és az egyéni vállalkozóknak a Standard Biznis számlát ajánlják, amelynek a havi számlavezetési díja 5,90 euró. A már régebben alapított, nagyobb cégek az Aktiv és a Premium csomagokat vehetik igénybe. „A vállalkozók többsége a leggyakrabban a csomagok által biztosított folyószámlahitelt veszik igénybe” – állítja Radoslav Bučo, a VÚB kisvállalkozókkal foglalkozó részlegének a vezetője. A VÚB Biznis számlája korlátlan számú bejövő tranzakciót, elektronikus átutalást, kártyás fizetést és VÚB-bankautomatás pénzfelvételt tesz lehetővé. (vju, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!