Fico Szlovákiája egyre rosszabbul bírja a versenyt

Pozsony |

<p>A tavalyi 65. helyről idén ugyan az 59-re ugrott előre Szlovákia a Világgazdasági Fórum (WEF) 137 országot tartalmazó versenyképességi rangsorában, az elemzők szerint azonban a korábbi Fico-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt az ország sokat veszített a lendületéből. A csehek és a lengyelek mérföldekkel előttünk járnak, és mára Magyarország is beérte Szlovákiát.</p>

A Világgazdasági Fórum versenyképességi indexének középpontjában a termelékenység áll. Azt próbálják megragadni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a gazdaságok dinamikus fejlődéséhez. „Szlovákia e tekintetben az első és második Dzurinda-kormány idején teljesített a legjobban, amikor a reformoknak köszönhetően 2006-ra a világ 37. legversenyképesebb országának számított. A Fico-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt azonban pár éven belül hatalmas zuhanást produkáltunk. Szlovákia 2013-ra így a 78. helyre esett vissza, ahonnan az elmúlt években csak rendkívül nehezen tornásztuk vissza magunkat a mostani, 59. helyre” – nyilatkozta Peter Kremský, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója.

Van mit behoznunk

A tegnap közzétett elemzést kommentálva, Peter Žiga gazdasági minisztere is elismerte, hogy Szlovákiának van még mit behoznia. „Több olyan intézkedésre is szüksége van az országnak, amely alapos előkészítést igényel, a javuláshoz így több időre lesz szükségünk” – állítja Žiga.

Kremský szerint Szlovákia idei előrelépése továbbra sem a kormány intézkedéseinek köszönhető. „Elsősorban azzal magyarázható, hogy több ország, így például Kolumbia, Grúzia vagy Románia nálunk is rosszabbul teljesített, hiszen valódi javulást csak a mobiltelefonok nagyobb számában, az internetelérésben és a repülőjáratok bővülésében értünk el” – tette hozzá Kremský.

Korrupt ország

A legnagyobb problémának Szlovákia esetében még mindig a mindent átszövő korrupció és az állami bürokrácia számítanak, amelyek szempontjából a legrosszabbul teljesítő országok közé tartozunk. Kremský szerint nem segítenek a versenyképességünkön azonban a rendkívül magas adó- és járulékterhek és a szigorú munkajogi szabályok sem. „Szlovákiának csak akkor lesz esélye behozni a bennünket látványosan lehagyó cseheket és lengyeleket, ha a kormány felgyorsítja a vállalkozói szférát és az adózást érintő reformokat” – tette hozzá a PAS ügyvezető igazgatója.

A versenyképességi lista idei igazi nagy meglepetésének Magyarország számít, amely a 69. helyről a 60. pozícióba lépett előre. A magyarországi felmérést végző Kopint-Tárki értékelése szerint ezzel az eredménnyel Magyarország újra felzárkózott a kelet-közép-európai régióhoz. Régiónkon belül ezúttal épp a magyar összpontszám nőtt a legnagyobb mértékben.

Az EU is lemarad

Egyébként idén is Svájc számít a világ legversenyképesebb országának, az Egyesült Államok és Szingapúr előtt. A lista első harmadában továbbra is európai, észak-amerikai és kelet-ázsiai dominancia a jellemző. A második harmadban zömében a felzárkózó európai, latin-amerikai és eurázsiai országok, a lista hátsó részében pedig az afrikai és közép-amerikai gazdaságok találhatók.

Az USA javulása évről évre látványosabb, ezzel párhuzamosan azonban az EU leszakadása legfőbb vetélytársaitól, Japántól és az USA-tól egyre súlyosabb. A WEF 12 pillérbe gyűjti a versenyképesség 144 mutatóját, ezek szigorú hierarchia szerint épülnek egymásra. Egy EU–Japán–USA összehasonlításban az EU, egy kivétellel, minden pillérben utolsó. Japán nagyon jó alapokkal rendelkezik (jó intézményrendszer, infrastruktúra, alapoktatás és egészségügy), az USA pedig innovációban és üzleti komplexitásban világelső. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?