Fico elismeri, képtelen tartani a tervezett hiánycélt

Pozsony | Mára Robert Fico kormányfő és pénzügyminisztere, Peter Kažimír is elismeri, hogy ha nem is a saját hibájukból, de képtelenek lesznek betartani az idei évre tervezett 2,9 százalékos hiánycélt, az államháztartási deficit így eléri a bruttó hazai termék (GDP) 3,04 százalékát.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. augusztus 15. 18:52

Fico ezért az önkormányzatokat teszi felelőssé, amelyek a felelőtlen gazdálkodásukkal szerinte a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeggel növelik a hiányt. A kormányfő emiatt szerdán találkozott az önkormányzatok képviselőivel, megfenyegetve őket, hogy ha nem kezdenek el takarékoskodni, az idei többletkiadásokat levonják az önkormányzatok jövő évre elkülönített támogatásából.
 
Míg az idei deficitet a kormány – legalábbis a kormányfő állítása szerint – nem a saját hibájából képtelen teljesíteni, az elkövetkező évekre meghatározott hiánycélokat már előre átgondolt terv alapján borította fel. A pénzügyminisztérium által közzétett költségvetési tervezet szerint az GDP-arányos államháztartási hiány már nem az eddig jelzett 2,4, hanem 2,9 százalék lesz. Hasonló változásra számíthatunk az azt követő években is. A 2015-re eredetileg tervezett 1,9 százalékos deficit 2,57 százalék, a 2016-os pedig 1,5 százalék lesz.
 
Szlovákia azonban a feltételek enyhítése esetén sem kerülheti el az utólagos megszorításokat, miközben a pénzügyminisztérium által előterjesztett költségvetési tervezetben ilyenek még nem szerepelnek. Márpedig, ha a kormány nem tenne semmit, a deficit jövőre elérné a 3,8, 2015-ben pedig csaknem a 4 százalékot. Ha ezt szeretnék elkerülni, a Fico-kabinetnek a jövő évre 700 millió, 2015-re 1,1 milliárd, 2016-ra pedig 1,5 milliárd eurónyi pluszforrást kell találnia.
 
Azt pontosan egyelőre Peter Kažimír sem tudja, hogy ekkora pénzösszeget honnan teremtenek elő. A pénzügyminiszter egyelőre abban reménykedik, hogy a jövő évre említett 700 milliós összeg legnagyobb részét, mintegy 415 millió eurót sikerül megtakarítani az államigazgatás hatékonyabbá tételével. Jelentős lefaragásokra számíthatnak például az egyes minisztériumok, amelyekkel erről várhatóan szeptemberben tárgyalnak majd. A pénzügyminiszter azonban növelné az adóbehajtás hatékonyságát is, amitől 150 millió eurós pluszbevételre számít, és megválna a felesleges állami vagyontól is. Ami azonban szinte egészen biztos, hogy adóemelésekre már nem kell számítanunk – legalábbis Robert Fico erre tett ígéretet. (mi)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.