Gazdaság

Felavatták Pozsonyban az unió egyik legmodernebb PET-flakon-feldolgozó üzemét

Pozsony | A fővárosban tegnap felavatták az Európai Unió egyik legkorszerűbb PET-flakon-feldolgozó üzemét. A várhatóan júniustól már teljes fordulatszámon működő gépsor Pozsony műanyaghulladékát dolgozza fel.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 23. 15:15

A műanyagot osztályozó korszerű gépsor - Fotó: Vassal EKO

Óránként közel 4 tonna műanyaghulladékot dolgoz fel a gépsor, a teljesen automatizált rendszer legalább 40 ember munkáját váltja ki – mondta Martin Andrejčák, a Vassal EKO vezérigazgatója. A csúcsszintű berendezés elkülöníti a műanyag palackokat, majd a hulladékot csomagokba sajtolja, amelyeket ezt követően feldolgoznak. Pozsonyban mindeddig kézzel különítették el a pillepalackokat, azonban most a szlovák főváros a beruházással egy ugrással az élbolyba került, miután a visegrádi térség legkorszerűbb hulladékfeldolgozóját állítja csatasorba.

A hulladékfeldolgozásba eddig több mint 12 millió eurót ráfordító Vassal EKO cég által működtetett gépsor a város Farkastorok negyedében, a Slovnaft által is használt területen működik. „A berendezés halogén fénnyel világítja át a palackokat, így meg tudja különböztetni a színüket, az összetételüket és ezek szerint osztályoz. A gépsor a pille-palackokon kívül képes a papír és a sörösdobozok elkülönítésére és sajtolására is” – tette hozzá a vezérigazgató. Erre égető szükség is lesz, hiszen az Európai Unió előírása szerint 2020-ban már a szemét 50 százalékát újra kellene hasznosítanunk, amitől még jócskán messze vagyunk.

 

2018. május 16. 17:55

Nem akarnak egészségügyi hulladékégetőt az érsekújváriak

A korszerű technológiának köszönhetően a berendezés szoftvere mennyiségi és minőségi adatokat is nyer a beérkezett hulladékból, ezekből az is kideríthető, hogy az egyes városrészek milyen hatékonysággal különítik el a szemetet. Napjainkban mindössze a hulladék 20 százalékát különítik el, ez az új gépsor révén 40 százalékra ugrik. Problémát jelent, hogy a lakosok sokszor következetlenek, például a műanyag számára elkülönített konténerekbe dobott szemét mintegy 40 százaléka egyéb jellegű. A tegnap átadott gépsor természetesen kiszűri az egyéb hulladékot, ezek egyből a szemétégetőbe kerülnek. (shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

TRAGÉDIA: Tartálykocsi gázolt halálra egy fiatalt Szentgyörgyön

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?