Ezek lesznek a legkeresettebb hiányszakmák a szlovák munkapiacon

Pozsony | Ugyan még mindig több mint 160 ezer állástalan van Szlovákiában, több ágazatban azonban már nagyítóval kell keresni a szakképzett munkaerőt. A Trexima piackutató és tanácsadó társaság legújabb felmérésében az elkövetkező időszak hiányszakmáit szedte csokorba a pályaválasztás előtt állóknak.
Molnár Iván

2019. július 23. 11:00

A gazdaság felpörgésének köszönhetően az elmúlt időszakban rengeteg olyan új munkahely jött létre az országban, amit a cégek képtelenek gyorsan betölteni, mert az állástalanok táborában már nem találnak elegendő szakképzett munkaerőt. Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a munkaügyi hivatalok legfrissebb adatai szerint az elmúlt hónapban 93 ezer szabad munkahely közül válogathattak az állást keresők. Látványosabb trendfordulóra az elkövetkező időszakban sem számíthatunk, a Trexima szerint ugyanis az iskolákból kikerülő végzős diákok a cégek munkaerő iránti keresletének csupán az 56 százalékát lesznek képesek kielégíteni. Tény, hogy a legtöbb felmérés szerint a főiskolát, egyetemet végzettek jóval gyorsabban képesek munkát találni, mint az alacsonyabb végzettségűek, a Trexima felmérése szerint azonban az elkövetkező időszakban ez utóbbiaknak sem lesz okuk a panaszra. Az új állások 69 százalékánál a munkáltatók megelégszenek a középfokú vagy annál alacsonyabb végzettséggel.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen középiskolát végeztünk.

„A szakképzett munkaerőből a gépiparban mutatkozik a legnagyobb hiány, ebben az ágazatban a végzős diákok a munkáltatók igényeinek csupán a 28 százalékát képesek kielégíteni”

– nyilatkozta lapunknak Mihály Géza, a Trexima vezérigazgatója. A gépipari cégek álláskínálatának több mint a negyedét az összeszerelő műhelyek alkalmazottai teszik ki, nagy a kereslet azonban a gépészek, hegesztők, esztergályosok és CNC-gépkezelők iránt is. Jelentős különbségek vannak regionális lebontásban is. Az említett gépipari szakmunkások iránt az országi nyugati részén, elsősorban Nyitra, Nagyszombat és Trencsén megyében mutatkozik a legnagyobb kereslet, a keleti országrészben pedig Eperjes megye említhető. A középfokú végzettséget megkövetelő szakmák közül egyébként hiány lesz az eladókból, az adminisztratív-gazdasági, kereskedelmi, postai és logisztikai alkalmazottakból is.

A főiskolai végzettséget igénylő hiányszakmák között továbbra is az IT-ágazat dominál. Elsősorban programozókból, IT-tanácsadókból, IT-tesztelőkből, szoftvertervezőkből, hálózati szakemberekből, rendszergazdákból lesz kevesebb a szükségesnél. Aki így biztos és jól fizetett állásra vágyik, annak ilyen egyetemi szakokra kellene jelentkeznie. A Trexima felmérése szerint a bruttó havi átlagbér az idei első negyedévben ebben a szegmensben elérte a 2111 eurót, miközben az elkövetkező időszakban a keresetek további növekedésére lehet számítani.

Akik a hiányszakmákról bővebben szeretnének tájékozódni, azoknak érdemes felkeresniük a munkaügyi tárca által működtetett és a Trexima segítségével létrehozott www.trendyprace.sk portált, amely a „Szlovákiai munkapiaci prognózis II.” nemzeti projekt része. A portálnak köszönhetően bárki felmérheti, hogy egy-egy szakmával, középiskolai érettségivel, főiskolai, egyetemi diplomával milyen esélyei vannak a munkapiaci érvényesülésre. Aktuális, átfogó és objektív információkat találunk rajta azonban az oktatási szakokról, szakmákról, a várható fizetésekről és a munkapiaci trendekről is. (mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.