Gazdaság

Eltúlzott óvatosságunknak a pénztárcánk látja kárát

Pozsony | A pénzügyek szempontjából a szlovákiai családok továbbra is rendkívül konzervatívak: a megtakarításaikat nem szívesen fektetik kockázatosabb, ám nagyobb hozamot biztosító pénzügyi termékekbe, aminek következtében jelentős nyereségtől esnek el.
Molnár Iván

2019. szeptember 12. 10:13

Az elmúlt években a média futószalagon hozta azokat az elemzéseket, amelyek felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy az alacsony kamatok időszakában miért nem éri meg bankszámlán tartani a pénzt, ezeknek azonban látszólag semmi hatása nem volt. „A szlovákiai családok befektetési stratégiája alig változik” – nyilatkozta Maroš Ďurik, az Across Private Investments (API) vezérigazgatója, az általa vezetett társaság elemzésére hivatkozva. Eszerint csak az idei első fél évben 1,3 milliárd euróval nőttek a lakosság banki megtakarításai, amelyek így már elérik a 36,7 milliárd eurót. Az alacsony betéti kamatok miatt ma már szinte az összes banki betét elenyésző hozamot biztosít, ennél is rosszabb hír, hogy egyre több pénzt tart a lakosság a folyószámlákon is, amelyek hozama nulla százalék körül mozog.

„Az első fél évben épp a folyószámlákon tartott összeg nőtt a legnagyobb mértékben, nagyjából 1,2 milliárd euróval, ami azt jelenti, hogy a bankban tartott lakossági megtakarítások nagyjából fele már folyószámlákon található”

– tette hozzá Ďurik.

Mindezt figyelembe véve azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy a bankok betéti kamatok formájában az idei első fél évben mindössze csupán 45 millió eurót fizettek ki az ügyfeleiknek, ami átlagosan 0,25 százalékos éves hozamnak számít. Csak összehasonlításképpen: akik befektetési alapokban tartották a megtakarításaikat, az említett időszakban átlagosan 5,1 százalékos éves hozamra számíthattak. „A befektetési alapokból származó hozam ráadásul még ennél is nagyobb lehetett volna, ha a lakosság átgondoltabban választotta volna ki az alapokat. A legkedveltebb alapoknak a lakosság körében ugyanis a vegyes alapok számítanak, amelyek az idei első fél évben nem teljesítettek olyan kiemelkedően” – mondta Ďurik. Azonban még a vegyes alapok között is jelentős különbségek vannak: míg a kötvényeket és részvényeket is tartalmazó globális indexkövető vegyes alapok átlagos éves hozama 9,2 százalék volt, az átlagos vegyes alapok hozama 5 százalék körül mozgott. Ďurik szerint azonban ez utóbbihoz hozzájárul az alapkezelőknek fizetett magas díj is. „Míg egy átlagos vegyes alap az ügyfélnek 5 százalék körüli hozamot biztosított, az alapkezelőnek több mint 4 százalékot” – vallotta be Ďurik. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?