A vízpazarlás drága szokás: hogyan takarékoskodjunk otthon és a kertben?

hogyan takarékoskodjunk a vízzel

Ön is mindig gondterhelt, amikor az esedékes vízszámlát várja? A víz- és csatornadíj gyakran igazán nagy tétel a családi költségvetésben. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy miként lehet takarékoskodni a vízzel otthon és a kertben.

Személyes higiénia

A vízzel a mindennapi tisztálkodás során is lehet takarékoskodni. Aranyszabály, hogy olcsóbb zuhanyozni, mint fürdeni. Ha kisgyermekei vannak, egyszerre fürdesse őket, ne külön-külön – ezzel szintén vizet takarít meg. Emellett valószínűleg a legtöbben ismerik azt a szabályt is, hogy fogmosáskor vagy borotválkozáskor ne hagyjuk folyni a vizet.

A WC és a vízcsapok

Egy percig se halogassa a csöpögő csapok vagy a folyó WC-tartály megjavítását. Ellenkező esetben szó szerint másodpercenként folyik el a víz, és a számlák ennek eredményeként elég magasak lehetnek. A mai WC-k általában már osztott öblítőgombbal rendelkeznek, így ezzel is jelentős mennyiségű vizet lehet megtakarítani.

ujszo

Konyha

A konyhában rengeteg víz megy veszendőbe nap mint nap. Vízre van szükségünk a főzéshez, a mosogatáshoz, a gyümölcsök vagy zöldségek megmosásához és gyakran a kiolvasztáshoz is. A hús vagy más ételek folyó víz alatti kiolvasztása olyan szokás, amely kellemetlenül megnövelheti a vízszámlát. Mindig tervezzük meg előre a kiolvasztást, és hagyjuk az élelmet például éjszakára kiolvadni a hűtőben. Az is nagy vízpazarlás, ha folyó vízzel mosogat. Takarékosabb megoldás, ha vizet enged a mosogatóba, abban mossa el az edényeket, majd tiszta vízzel leöblíti őket, de jó befektetés egy mosogatógép is.

hogyan takarékoskodjunk a vízzel

Takarítás és mosás

Ha a padló, az ablakok stb. tisztítására használt rongyot folyó víz alatt öblíti ki, feleslegesen pazarolja a vizet. Kevesebb vizet használ el, ha megfelelő mennyiségű vizet enged egy vödörbe vagy a mosdóba, és abban öblíti ki a rongyot. Szintén fontos szempont a mosógép kiválasztása. Ma már olyan modern mosógépek kaphatók, amelyek a mosnivaló mennyiségének megfelelően állítják be a vízfogyasztást, így ezzel is vizet takaríthat meg.

Kert

A nyári szezonban a kertben rengeteg vizet használunk el. Öntözés nélkül azonban nem várható termés. De ha nem akar feleslegesen vizet pazarolni, próbálja meg alkalmazni ezeket a tippeket. Fogja fel az esővizet, és ha lehet, öntözzön azzal. Ha patakvíz van a közelben, azt is felhasználhatja. Ha muszáj kerti tömlővel locsolnia, tartsa magát az aranyszabályhoz, és nyári napokon kora reggel locsoljon. Így elkerülhető a túlzott vízpárolgás, és a növények számára is elfogadhatóbb, hiszen még nem melegedtek fel.

ujszo

Szivárgó tömlő

A tömlőket és a csapokat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem szivárognak-e. Bár apróságnak tűnhet, a szivárgó csapok és tömlők folyamatosan növelik a vízszámlát. Ha a kertjében van gyermekmedence, amelyben rendszeresen cserélni kell a vizet (azaz nem medencetisztító vegyszerekkel tartják karban), akkor ezt a vizet felhasználhatja a növények öntözésére. Ezzel is vizet spórol.

(Lepšie Bývanie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?