Gazdaság

Elkerülheti Pozsonyt a fekete-tengeri gázfolyosó

Pozsony | Szlovákia számára kedvezőtlen fordulat jöhet a bolgár–román–magyar–osztrák gázvezeték (BRUA) ügyében.
Molnár Iván

2018. december 6. 08:43

Az OMV Petrom ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően közvetlenül Magyarország felől, és ne Szlovákián keresztül érkezzen jelentősebb mennyiségű földgáz a vezetéken át Ausztriába. A feketetengeri gáztermelést végző romániai olajvállalat nem a bolgár–román–magyar–szlovák–osztrák, hanem a bolgár–román–magyar–osztrák szállítási útvonalat részesíti előnyben – értesült az orosz Interfax hírügynökség. Az OMV Petrom érdeklődésének hatására az európai energiaszabályozók együttműködési ügynöksége (ACER) hamarosan arra kérheti a magyar átviteli rendszerirányítót, az FGSZ-t, hogy tartson új kapacitásaukciót a magyar–osztrák interkonnektorra. Az ACER 2019. április 9-ig hoz döntést az ügyben.

A portfolio.hu szerint az ügy előzménye, hogy a magyar átviteli rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító Zrt. még 2017 nyarán bejelentette, nem tart a földgázszállító vezetékek összekötését célzó, úgynevezett open season kapacitás értékesítési eljárást a vezeték teljes román–magyar–osztrák szakaszára, hanem csak a magyar–román összeköttetésre. Mindez azt jelentette volna, hogy az eredeti tervekkel szemben a gáz Ausztriába már nem feltétlen, vagy nem közvetlenül Magyarország felől jutott volna el. Az FGSZ szerint a gázt, illetve annak egy részét Magyarország Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország felé exportálhatja tovább, Ausztriába pedig Szlovákia felől érkezhetne az energiahordozó.

„Szlovákia szeretné elérni, hogy déli irányból is nagyobb mennyiségű gáz érkezhessen az országba, ezért részt kívánunk venni a BRUA-projektben. Ezzel kapcsolatban már tettünk pár lépést”

– nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter. Szerinte ezzel jobban kihasználhatnánk a 2015 nyarán átadott, nagyjából 170 millió eurós költséggel kiépített szlovák–magyar gázvezetéket. A román gázszállító cég, a Transgaz idén nyáron kezdte meg a BRUA gázfolyosó romániai szakaszának építését. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas). A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179 millió euró) költségeit az Európai Unió fedezi. A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire fekvő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Eddigre a magyar–román gázvezeték kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik. (TASR, mi, portfolio.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Túl van az életveszélyen a Ligetfalun szerdán meglőtt férfi

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?