Gazdaság

Elárasztják a piacot a bizonytalan eredetű tojások

Pozsony | Idén nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban – ígéri a Szlovákiai Tojástermelők Szövetsége. A szervezet szerint a hazai termelők egyedül is képesek lennének kielégíteni az ünnepek miatt megugró keresletet, az üzletekben ennek ellenére egyre több az olcsó, ám bizonytalan eredetű külföldi tojás.
Molnár Iván

2019. április 4. 15:08

A húsvét a tojáspiacon – a karácsonyhoz hasonlóan – csúcsidőszaknak számít, az ünnep előtti napokban alaposan megnő a kereslet a boltokban. „A kínálattal idén nem lesz gond, így minden bizonnyal egyetlen áruházban sem alakulhat ki tojáshiány” – állítja Ľubomír Urban, a Szlovákiai Tojástermelők Szövetségének (ÚHS) a szóvivője. Az üzletláncok ezúttal is akciós termékként szeretnék árulni a tojást, ezzel vonzva be az üzleteikbe a vásárlókat, az elmúlt hetekben így egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a beszállítóikra, hogy azok olcsóbban adják nekik a tojást. „A termelők emiatt ezen nemegyszer olyan áron kénytelenek túladni, ami a kiadásaikat sem fedezi, miközben már életbe lépett a tisztességtelen üzleti gyakorlat ellen hozott jogszabály” – tette hozzá Urban.

Az ÚHS szerint valószínűleg idén húsvét előtt is ellephetik a szlovák piacot a behozatalból származó olcsó, de közvetlenül a fogyasztási idő lejárta előtti tojások.

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legkevesebb szlovákiai élelmiszert kínáló üzletlánc már kínál lengyel tojásokat, miközben északi szomszédunknál az elmúlt időszakban több botrányos esetre is volt példa, amikor szalmonellás és fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojások kerültek a piacra

– mondta Urban. Szerinte a vásárlóknak húsvétkor is érdemes a biztonságosabb, SK jelzéssel ellátott hazai tojásokat választaniuk a külföldi helyett. A szlovákiai üzletekben kínált tojások közül egyébként nagyjából minden negyedik külföldről érkezett, a leggyakrabban Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Hollandiából.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?