Gazdaság

Egyszerűsödika reklamáció

Pozsony/Brüsszel | Ha egy eladó nem hajlandó megjavítani egy laptopot, holott még érvényes rá a jótállás, vagy nem sikerül megegyezni az utazási irodával egy nyaralás reklamációján, akkor a jövőben peren kívüli megegyezésre is lesz lehetőség.
Demecs Péter

2013. március 14. 17:05

 Az Európai Parlament által a héten jóváhagyott rendelet ugyanis az Európai Unió 27 tagállamát arra kötelezi, hogy elérhetővé tegye állampolgárainak a vásárlói panaszok gyors, olcsó, hosszadalmas bírósági eljárás nélküli ügyintézését.

A Szlovákiai Fogyasztók Szövetsége (ZSS) szerint a jelenleg hatályos jogszabályok eddig is hatékonyan felléptek a tisztességtelen vállalkozói praktikákkal szemben, ez a módosítás viszont több lehetőséget biztosít a vásárlóknak a vitás ügyek „fájdalommentes” tisztázására. Jozef Lounek, a ZSS elnöke szerint ezt főleg azok fogják értékelni, akik korábban megtapasztalták, milyen hosszadalmas a jogérvényesítés a gyakorlatban. „Ismerve a szlovák igazságszolgáltatást, a tárgyalások évekig elhúzódtak, s költségesek voltak” – mondta lapunknak a szakértő.

Az új uniós módosítás viszont bevezeti a fogyasztói jogviták alternatív, bíróságon kívüli rendezését. Mindez elsősorban az internetes és más országban történő vásárlások terén kínál segítséget. A rendszer lényege az lesz, hogy ha valaki elégedetlen lesz a reklamációs eljárással, a vitarendezési honlapon kitölt egy kérdőívet, amelyet elküld a független szakértőknek – ők rendezik az ügyet az érintett vállalkozóval. Ez az eshetőség nem zárja ki, hogy a panaszos bírósághoz forduljon, ám lehetőséget ad arra, hogy elkerülje a hosszadalmas és költséges tárgyalást.
 

Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?