Gazdaság

Egyre több szlovákiai ágazatban nő a fizetés és a foglalkoztatottság

Pozsony | Szlovákia iparának a növekedési üteme a negyedik leggyorsabb az egész Európai Unióban, ami a foglalkoztatottságon és a fizetéseken is meglátszik – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentéséből.
Molnár Iván

2019. január 15. 15:45

Míg az EU egészében éves összevetésben tavaly novemberben átlagosan 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, Észtországban 7,9, Lengyelországban 5,3, Magyarországon 3,5, Szlovákiában pedig 3,3 százalékos növekedést mértek. Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb mértékű, 9,1 százalékos éves visszaesést Írországban regisztrálták, Németországban 5,1, Portugáliában 2,9, Spanyolországban 2,8 százalékkal csökkent a termelés volumene 2018 novemberéhez viszonyítva.

A dinamikus szlovákiai bővülés a foglalkoztatottságon is meglátszik.

Az infokommunikációs ágazatban egy év alatt nagyjából 7, a közlekedésben és raktározásban 6,6, a szállodaiparban 5,9, a kiskereskedelemben 3,4, az építőiparban pedig 3 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma.

Ezzel párhuzamosan a fizetések is nőttek. A legnagyobb bérnövekedést az infokommunikációs ágazatban mérték, tavaly novemberben ebben 2098 euró volt a bruttó havi átlagbér, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az éttermi szolgáltatások esetében a növekedés elérte a 10,6 százalékot, ami azonban még így is csupán 490 eurós havi átlagfizetést jelentett. A kiskereskedelemben ugyanekkor 8,7%-os (775 euró), a szállodaiparban 7,9%-os (803 euró), az építőiparban 6,5%-os (782 euró), az iparban 5,1%-os (1084 euró) béremelést regisztráltak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?