Gazdaság

Egyre több gondot okoz a szárazság

Pozsony | A viszonylag állandósult időjárásnak köszönhetően Szlovákia nagy részén gyors ütemben zajlik az aratás, a gazdáknak azonban a nagy szárazság mellett rengeteg bosszúságot okoz a rágcsálók elszaporodása is.
Susla Béla

2019. július 24. 16:00

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

„Szlovákia déli járásaiban már befejezték a repce, az őszi árpa és több helyen a tavaszi árpa betakarítását is. A pozsonyi régióban az óriási szárazság azonban rányomta bélyegét a terméshozamokra. Az első becslések szerint a termés mintegy 18–40 százalékkal gyengébb a tavalyinál” – nyilatkozta Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának a munkatársa.

A szárazság komolyan megviselte az őszi vetésű gabonákat a csenkei Agrolens vállalat földjein is.

„Az őszi búzánál a bokrosodás folyamatát befolyásolta negatívan az esőhiány. Óriási a mezei pocok által okozott kár is. Egyes parcellákon a rágcsálók csaknem 50 százalékos kárt tettek a termésben”

– mondta el lapunknak Németh György, a csenkei vállalat ügyvezetője. Szerinte bizonyos vigaszt csak a tavaszi árpa hozama nyújthat, amely hektáronként 6 tonna körül alakul. Hasonló gondokkal küszködnek a gazdák a Galántai és a Lévai járásban is. Súlyosbíthatja a helyzetet, hogy az árpa minősége viszonylag gyenge, a nagy része így bizonyára nem felel majd meg a sörgyárak követelményeinek. Az Érsekújvári járásban az aszály nem kíméli a gyümölcsösöket sem, ezért azokat szinte állandóan öntözni kell.

„Idén a szárazságon kívül a termelők legnagyobb ellenségei a rágcsálók, amelyek elsősorban a kalászos gabonafélékben tesznek komoly károkat. Katasztrofális mértékben elszaporodott a mezei pocok a nagyszombati, a nyitrai, a szenci és a galántai régióban is” – tette hozzá Korpáš. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?