Egyre drágábbak a szlovákiai lakások

Pozsony | A korábbi drasztikus áresést követően az elmúlt másfél évben már nőtt a lakóingatlanok ára Szlovákiában, ami azonban kizárólag a lakások drágulásával magyarázható. A családi házak áresése idén is folytatódik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 5. 21:25

Az idei első negyedévben is nőtt a lakóingatlanok ára. Egy négyzetméterért az elmúlt három hónapban a jegybank tegnap közzétett elemzése szerint átlagosan 1238 eurót fizettek, 6 euróval többet, mint az előző negyedévben, és 11 euróval többet, mint egy évvel korábban. 

„A lassú drágulás ellenére még mindig nagyjából az ötödével olcsóbban juthatunk hozzá a lakásokhoz a gazdasági válság 2008-as kirobbanását megelőző időszakhoz képest” – nyilatkozta Mikuláš Cár, a jegybank elemzője, aki szerint azonban az egyes lakóingatlanok ármozgása között látványos különbségek vannak. 
 
„A családi házak és társasházi lakások közötti árolló egyre szélesebbre nyílik. Míg a lakások átlagára az elmúlt egy évben csaknem 7 százalékkal nőtt, a családi házaké 3 százalékkal csökkent. Az előbbiek négyzetméteréért átlagosan 1415, az utóbbiakért 1066 eurót fizetnek, vagyis a családi házakhoz, legalábbis négyzetméterre átszámítva, csaknem a harmadával olcsóbban juthatunk hozzá” – mondta Cár. Az elemző szerint ez azzal magyarázható, hogy a hitelkamatok csökkenésének köszönhetően egyre többen döntenek a lakásvásárlás mellett, emiatt pedig csökken a kínálat, ami az árakra is kihatással van. A családi házak piacán ugyanakkor nem nőtt a kereslet, akik így túl szerettek volna adni rajtuk, azok kénytelenek voltak engedni az árból. 

Részben ezzel is magyarázható, hogy a lakóingatlanok átlagára manapság Nyitra megyében a legalacsonyabb, 551 euró, Cár szerint ugyanis ebben a megyében a legnagyobb az aránya a családi házaknak a többi lakóingatlanhoz képest. Az elmúlt negyedévben a legnagyobb drágulást, több mint 4 százalékosat, Eperjes megyében, a legalacsonyabbat, alig 0,1 százalékosat Kassa megyében mérték. 

Egyre több elemző tart attól, hogy a lakáspiacon egy újabb ingatlanbuborék van kialakulóban. Az 1415 eurós négyzetméterenkénti lakásár ugyanis több mint 11 százalékkal haladja meg az elmúlt évek átlagát, miközben az átlagár csak az elmúlt hat negyedévben 130 euróval nőtt. „A helyzet azonban még nem olyan súlyos, hiszen a gazdasági válság kirobbanása előtti évek ingatlanbuboréka idején az átlagárak ennél négyszer gyorsabban nőttek” – tette hozzá Cár. 

A jegybank elemzője szerint jó hír, hogy Szlovákiában egyre több lakás épül. A megkezdett lakások száma 2012-től kezdett el nőni, évente nagyjából 350 lakással, tavaly azonban már 3800-zal több lakás építésének láttak neki, mint egy évvel korábban. Összesen így 19,6 ezer lakást kezdtek el építeni. Tavaly azonban több mint 3 százalékkal, 15,5 ezerre nőtt a befejezett lakások száma is.

(mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?