Gazdaság

Egyre borúlátóbbak a nagy cégek vezetői

Davos | A világ majd minden országában csökken a globális gazdasági növekedésbe vetett bizalom, az óvatosság a meghatározó a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a kedden megnyitott davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.
Molnár Iván

2019. január 24. 11:18

A világ élvonalbeli könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó társasága, a PwC 2018 szeptembere és októbere között 91 országban, 1378 vezérigazgatóval készített interjút. Az üzleti vezetők közel 30 százaléka – ez hatszorosa az előző évi 5 százaléknak – úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami a pesszimizmus rekordmértékű növekedését mutatja. Az eredmény éles ellentétben áll azzal, hogy tavaly a globális gazdasági növekedési kilátásokat optimistán megítélő válaszadók aránya a megelőző évhez képest rekordmértékben, 29 százalékról 57 százalékra nőtt.

A válaszadóknak manapság csupán a 42 százaléka bízik a gazdasági kilátások javulásában, ami a 2018-as 57 százalékhoz képest jelentős csökkenés.

Összességében úgy látják, hogy a vezérigazgatók globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos véleménye idén alapvetően borúlátó tendenciát mutat. A legjelentősebb változás az észak-amerikai vezérigazgatók körében volt, ahol az optimizmus a 2018-as 63 százalékról 37 százalékra esett vissza. A vezérigazgatói optimizmus csökkenése saját országuk határain túl is hatást gyakorolt a növekedési tervekre. Az Egyesült Államok a válaszadók 27 százaléka szerint, ha szűken is, de tartja pozícióját, mint a növekedés szempontjából legfontosabb piac, ami a 2018-as 46 százalékhoz képest jelentős visszaesés. „A főbb gazdasági kilátások 2019-re nem túl optimisták. A kereskedelmi feszültségek és a protekcionizmus fokozódásával gyengül a bizalom” – nyilatkozta Bob Moritz, a PwC globális vezérigazgatója. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: csak a gyilkos fegyver csöve van meg

Hyballa: „Edzőként a fejlődést kell néznem”

Frissítve

November végéig véget érhet a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2,52 ezreléknyi alkohollal a vérében ült volán mögé egy nő Bártfán

Elsőfokú hőségriadó a Nagyszombati és a Nyitrai kerületben

Egy hullámvölgy margójára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?