Gazdaság

Durvul a cégek harca az új alkalmazottakért

Pozsony | A szlovákiai cégek már most sincsenek könnyű helyzetben, ha szakképzett munkaerőt szeretnének találni, az elkövetkező hónapokban azonban tovább durvulhat a helyzet. A Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felmérése szerint az év hátralevő részében még több cég tervez munkaerő-toborzást.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 13. 18:10

A legtöbb új alkalmazottra a közlekedésben lesz szükség - TASR-felvétel

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13%-a az idei utolsó negyedévben, vagyis az októbertől december végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek 4%-a számol. „Az általunk bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – éves szinten tovább javul, a tavalyi utolsó negyedéves 7 százalékpontról az idei év azonos időszakára 9 százalékpontra nő, ami kiugróan jó adat” – nyilatkozta Jiří Halbrštát, a Manpower regionális marketingmenedzsere. „A munkaerő iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot, a társaságok kénytelenek lesznek tovább emelni a béreket” – vallja Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup szlovákiai vezérigazgatója.

„Az egyes ágazatok között azonban az elkövetkező hónapokban is látványos különbségek lesznek.

A legkönnyebben a közlekedésben, a raktározásban és a kommunikációs ágazatban lehet majd munkát találni, ezekben az ágazatokban 26 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek” – mondta Halbrštát. A sor végén a mezőgazdaság található, amely erősen függ az idénymunkáktól, vagyis a nyári hónapokban rendszeresen többen dolgoznak az ágazatban. Halbrštát szerint így nem csoda, hogy a mezőgazdasági cégek között 8 százalékponttal vannak többen azok, amelyek elbocsátásokat terveznek a munkaerő-toborzást fontolgatóknál. A társaság felmérése szerint a leginkább keresett foglalkozások a következők: szakmunkás, sofőr, operátor, szakács, orvos, nővér, informatikus és pedagógus. Napjainkban a cégek 54%-a nem talán megfelelő munkaerőt, ezért a társaságok 47%-a béremeléssel csábítja az alkalmazottakat (2016-ban még csak a 15 százaléka élt e lehetőséggel).

2018. augusztus 28. 15:58

A súlyos munkaerőhiány miatt nőnek a fizetések

A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 35%-a tervez munkaerő-toborzást, és 1%-uk elbocsátásokat, vagyis a munkapiac nettó indexe az esetükben 34%. A közepes (50–250 alkalmazott) cégek esetében ez utóbbi 8, a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók esetében pedig csupán 2%. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetben a Pozsony megyében élők vannak, ahol 12 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Ugyanez Nyugat-Szlovákiában 11, Kelet-Szlovákiában 9, Közép-Szlovákiában pedig 5%. (mi, shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

Lövöldözés Chicago mellett, több ember meghalt

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?