Drágulás az esők miatt

Pozsony | A termelők az év első felében a burgonyából és a napraforgóból is gazdag termésre számítottak. Számításaikat ugyan keresztülhúzta a változékony, esős időjárás, az egyes termények között azonban jelentős különbségek vannak: míg a burgonya felvásárlási ára mélyponton van, az étolaj akár drágulhat is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. szeptember 22. 16:30

„Az esős időjárás az utóbbi napokban jelentősen fékezte az őszi betakarítást, ami rengeteg gondot okoz a gazdáknak” – mondta el lapunknak Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. A 77 ezer hektáron termesztett napraforgónak eddig csak az elenyésző részét gyűjtötték be, szeptember közepére 2400 hektárról került az olajnövény termése a raktárakba.
 
Az olaj akár drágulhat is
Szalay Mihály magyarbéli magángazda mintegy 65 hektáron termeszt napraforgót, a betakarítást múlt csütörtökön kezdte. „A nagyobb tányérok jobban megszívták magukat vízzel, nehezebbek, ami megnehezíti a betakarítást. Emiatt ugyanis több helyen megdőlt a növényzet, a korábbi esős időszakban nem is mehettünk a gépekkel a földekre, mert azok szó szerint gyökerestől tépték volna ki a napraforgó szárát a fejjel együtt” – panaszkodik lapunknak a magyarbéli gazda. Hogy az étolaj ára milyen irányt vesz, az szerinte nagyon sok tényezőtől függ. „Ha csak helyi jellegű a csapadékprobléma okozta terméskiesés, az különösebben nem befolyásolja az olajárat. De ha komolyabbra fordul a helyzet, és több ország is olyan problémákkal lesz kénytelen szembenézni, mint Szlovákia, akkor drágulhat az étolaj” – véli a magyarbéli gazda.
 
A burgonya a felével olcsóbb
Komoly gondok vannak azonban a burgonyatermés betakarításával is. Szlovákiában valamivel több, mint 8300 hektáron termesztik a gumóst, amiből azonban csak az ország burgonyafogyasztásának a 75 százalékát képesek ellátni. „A felvásárlási árak idén rendkívül gyatrán alakultak, az elmúlt évhez képest ötven százalékkal zuhantak. Ez egyrészt annak tudható be, hogy gazdag termés ígérkezik, de az orosz gyümölcs- és zöldségembargó is betett a termelőknek. Az Európai Unió nagy burgonyatermesztői, mint például Németország, Franciaország vagy akár Hollandia és Belgium természetesen arra törekednek, hogy az orosz tilalom miatt visszamaradt élelmiszert az unió többi országában értékesítsék. Ez természetesen a burgonyára is vonatkozik” – mondta Stanislav Nemec.
 
Bajban a termelők
A burgonya esetében azonban rendkívül nagyok az eltérések az egyes régiók átlagos hektárhozamai között. Vannak területek, amelyekről alig 18,5 tonna termést takarítottak be hektáronként, másutt nem ritkaság a 37–39 tonnás átlagos hektárhozam sem. Nem tűnik azonban reálisnak a statisztikai hivatal előrejelzése, amely szerint idén 19,74 tonnás átlaghozam várható, ami csaknem 12,5 százalékkal haladná meg az előző évi termést. „A betakarításnak még a felében sem járunk, sok tényező alakíthatja az árakat. Aki nem kezelte kellőképp és időben a burgonyát a peronoszpórával szemben, annak rothadni kezdhet a földben maradt termés. Jelenleg nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, mi a 25 kilós kiszerelésű krumplink kilogrammjáért 12 centet kapunk. Ez a tétel épp csak meghaladja a termesztési költségeket. A begyűjtést követően fennáll a veszélye annak, hogy a burgonya csírásodni kezd, ezért a tárolókat 4–6 fokra kell lehűteni” – magyarázza Szalay.
 
Több száz hektár a víz alatt
Idén 22 ezer hektáron termesztenek cukorrépát Szlovákiában, szeptember közepéig azonban csupán 825 hektárról takarították be a termést. Tavaly mintegy 56 tonnás átlagos hektárhozamokat értek el a termesztők, a statisztikai hivatal az idei évre 58 tonnával számol. A galántai régióban még a kedvezőtlen időjárás beállta előtt láttak neki a betakarításnak. „A szeredi cukorgyárnak már 5 ezer tonna cukorrépát szállítottak a régió termesztői. Szeptember közepe táján azonban szinte teljesen le kellett állni a betakarítással. Átlagosan ugyanis mintegy 100 milliméternyi eső hullott” – tájékoztatta lapunkat Perleczký Gábor, az SPPK galántai regionális hivatalának az igazgatója. Több száz hektárnyi terület került víz alá, így veszélyeztetve van az őszi repce fejlődése is. „A napraforgót szárítani kellett, de az ismétlődő esőzések miatt a kiszárított fejek rothadni kezdtek, és nagyon sok a szétesőben lévő tányér” – mondta a galántai agrárkamara igazgatója.
Susla Béla
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

Marek Krajčí

Krajčí: romlik a járványhelyzet Szlovákiában

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.