Gazdaság

Dízelbotrány: bajban a Suzuki is

Tokió | Nem hamisított adatokat a Suzuki Motor japán autógyártó, de bizonyos modelleknél szabálytalan módszereket használt az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás meghatározására szolgáló gyári tesztek során - közölték a vállalat vezetői a japán közlekedési minisztériumban szerdán tartott sajtótájékoztatón.
MTI

2016. május 18. 13:45

A belső vizsgálat kiderítette, hogy Japán negyedik legnagyobb autógyártó vállalkozása 2010 óta 16 modell esetében nem a japán előírások szerinti módszereket használta az abroncsok gördülési ellenállásának és a járművek légellenállásának mérésekor. Ezekre az adatokra is szükség van az energiahatékonyság kiszámításához. Az ügyben 2,1 millió jármű érintett, mindegyiket a szigetországban adták el.

Az érintett modellek fogyasztási adatait nem szükséges módosítani, mivel a szabályos, japán előírások szerint elvégzett gyári tesztek nem mutattak ki jelentős különbséget a korábbi mérésekhez képest - közölte a a cég.

"Szabálytalanságokat találtunk" - ismerte el a Suzuki Motor szerdán kiadott közleményében, hozzátéve, hogy "a belső vizsgálat nem tárt fel csalást, olyat, mint az adatok manipulálása", a szabálytalan módszerrel elvégzett tesztek eredményei nem hamisak, nem az volt a cél, hogy kedvezőbb üzemanyag-fogyasztási adatokkal rukkolhassanak elő.

A japán közlekedési minisztérium azután utasította belső vizsgálat elvégzésére az autógyártókat, hogy a Mitsubishi Motors egy hónappal ezelőtt elismerte, valótlan fogyasztási adatokat tüntetett fel több, Japánban forgalmazott modellje esetében. A botrány következményeként zuhanórepülésre váltottak a Mitsubishi eladásai, és több modell gyártását felfüggesztették.

Szuzuki Oszamu, a Suzuki elnök-tulajdonosa, miután tájékoztatta a közlekedési minisztérium vezetőit a belső vizsgálat eredményeiről, a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a szabálytalanságokért.

"Bocsánatot kérünk, mert nem a szabályos mérési módszert alkalmaztuk" - mondta az elnök, mélyen meghajolva. Jelezte, hogy a Suzuki nem tervezi az érintett modellek árusításának leállítását.

Miután a japán sajtó arról számolt be, hogy a Suzuki is manipulálhatta a fogyasztási adatokat, a vállalat részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant a tokiói tőzsdén. A Suzuki Motor 9,37 százalékos mínuszban, 2613 jenen zárt, de napi mélypontján 2450 jenes árfolyamon, 15 százalékos mínuszban is állt, ami 2013 novembere óta a legalacsonyabb jegyzés. A vállalat vezetői a tőzsdezárás után tartottak sajtótájékoztatót.

Önnek ajánljuk

Decembertől büntethetik a rollerezőket

Szúnyoginvázió: a szaktárcához fordultak segítségért a Komáromi járás települései

Rács mögött marad a horóci gyilkos

A szlovákiai családoknak megéri külföldön vásárolni

Nagypál Krisztinát választották Magyarország legszebbjének. FOTÓ!

Felfüggesztette a bíróság Ivan Lexa, a SIS volt főnöke ügyében indított eljárást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?