Diákhitel: nőtt a felvehető összeg

Kollégium, albérlet, menza, útiköltség, könyvek, diákélet – mindez nem kevés pénzbe kerül, és manapság nagyon mélyen bele kell nyúlnia a pénztárcájába annak, aki főiskolán szeretne tanulni. A szűkös anyagi helyzetben a diákhitel megoldást jelenthet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 10. 18:41

Noha a közoktatás ingyenes, manapság drága mulatság a továbbtanulás. Az alapiskola kötelező, és rendszerint a középiskolát is elvégzik a fiatalok, főleg ha a lakhelyük közelében járnak iskolába. A főiskola azonban sokak számára már luxusnak számít. Hivatalosan tandíjat csak a levelező tagozaton kérnek, ám különböző illetékek formájában a nappali tagozatosoktól is nem kis összeget szednek be. Mivel a felsőoktatási intézmény általában messze van a lakóhelytől, rendszerint nem lehet naponta bejárni, úgyhogy szállást kell intézni. Számolni kell étkezési, utazási költséggel, a taneszközök sem olcsók, valamint a diákélet is pénzbe kerül. Ezt nem mindenki engedheti meg magának, és sokan pénzszűke miatt nem tanulhatnak egyetemen.

Ideális esetben a fiatalok számíthatnak a családjuk támogatására. A rossz anyagi háttérrel rendelkezők szociális ösztöndíjat intézhetnek, vagy a tanulmányaik mellett alkalmi munkát vállalhatnak. Sokan a diákhitelt választják. Felvehető kereskedelmi bankoktól is, ám a legelőnyösebb kölcsönt az állam nyújtja.

Kereskedelmi bankok

diákhitel hasonlítható a fogyasztási kölcsönökhöz, miközben sok tekintetben előnyösebb. „Például a diákhitelt csak a tanulmányok befejezése után, vagy csak akkor kell elkezdeni törleszteni, miután az ügyfél rendszeres havi jövedelemre tesz szert. A diákhitelt gyakran kedvezőbb kamatlábbal kínálják, mint a hagyományos fogyasztási kölcsönöket. Ezen kívül az egyszerű kölcsön esetében feltétel lehet, hogy az ügyfélnek folyószámlát kell nyitnia, kölcsönbiztosítást kell kötnie, a számlára rendszeresen át kell utalnia bizonyos összeget. A diákhitel e nélkül a megkötések nélkül is kedvezőbb” – részletezte Iveta Hudáková, a Finančný kompas pénzügyi tanácsadó portál szakértője. Szabad felhasználású hitelről van szó, vagyis senki sem firtatja, hogy tandíjra, kollégiumra, könyvekre, útiköltségre, nyelvtanfolyamra vagy éppenséggel tanulmányi utakra költik-e.

A diákoknak 650–10 000 euró közötti összeget és 1–8 év közötti futamidőt szoktak jóváhagyni. Jelenleg a legalacsonyabb kamatlábat, vagyis 5,5%-ot a Postabank kínálja, máshol a kamat a 10%-ot is elérheti.

TUDNIVALÓK

A diákhitel előnyei

1. A főiskolai tanulmányok alatt a hitel nem kamatozik, nem is kell törleszteni.
2. A számlavezetésért és az elektronikus formában elkészített számlakivonatért nem kell illetéket fizetni.
3. Anyasági és gyermekgondozási szabadság alatt legfeljebb 5 éves törlesztési haladékot lehet intézni.
4. A tanulmányok befejezése után törlesztési haladék intézhető, ha az adós munkanélküli és szerepel az álláskeresők jegyzékében. 5. A hitel kamatlába nagyon alacsony – 3%.
6. A Művelődéstámogató Alap (FNPV) minden ügyfelét biztosítja súlyos baleset vagy halál esetére, ami azt jelenti, hogy ha ilyesmi előfordul, az ügyfél helyett a biztosításból törlesztik a kölcsönt. Az igénylőt és családját mentesítik a törlesztés alól. 7. A hitelt csak a felsőfokú tanulmányok befejezése után, legkésőbb 10 éven belül kell elkezdeni törleszteni.
8. A diákhitelt a tanulmányok egész ideje alatt fel lehet venni.

Törlesztés

A törlesztést csak az iskola befejezése után kell elkezdeni, és mindenki eldöntheti, milyen futamidőt választ. Ha valaki például 6 évig tanul, és minden évben felvesz 1000 euró hitelt, az összeadódik, és a tanulmányai befejezése után összesen 6 ezer eurós adóssága lesz. A havi törlesztési díj attól függ majd, milyen futamidőt választott, milyen volt az évközi infláció, és az adott évben milyen kamattal hagyták jóvá a hitelt. A pénzt leghamarabb 5, legkésőbb 10 éven belül kell visszaadni, de indokolt esetben lehet halasztást kérni.

Előtörlesztés

Az iskola befejezése után az adós köteles a szerződésben foglalt havi törlesztési díjat mindig a hónap 25. napjáig az FNPV számlájára átutalni, de van lehetőség arra is, hogy egyszerre egy nagyobb összeget előre befizessen, sőt akár az egész tartozását a meghatározott futamidő lejárta előtt egy összegben visszaadhatja. Előtörlesztés esetén a havi törlesztési díj 2%-ának megfelelő előtörlesztési illetéket számláznak – kivéve júliust. Ugyanis évente egyszer – júliusban – az adósnak jogában áll egyszerre egy nagyobb összeggel előre törleszteni, és ebben a hónapban ezért nem kell külön illetéket fizetni.

t

Feltételek

diákhitel alapfeltétele, hogy az igénylőnek 18–26 év közötti nappali tagozatos hallgatónak kell lennie. A bankban fel kell mutatni a személyi igazolványt és még egy, személyazonosításra alkalmas okmányt, valamint egy iskolalátogatási igazolást.

A bank elbírálja a kérelmet, automatikusan nem hagyják jóvá mindenkinek. Olykor nem kell dokumentálni a havi bevételeket, bizonyos esetekben viszont legalább egy, rendszeres bevétellel rendelkező kezest is kérhetnek, ez általában a szülő szokott lenni. A konkrét feltételek az egyes bankoknál különbözhetnek.

diákhitel legnagyobb előnye, hogy nagyon kicsi vagy egyáltalán nincs kezelési költség, hosszú ideig lehet törleszteni, és viszonylag alacsony a kamatláb. Egész évben bármikor igényelhető.

Ügyintézés lépésről lépésre

Diákhitelt intézni manapság viszonylag egyszerű dolog. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb teendőket.
1. A www.fnpv.sk weboldalról letölthető a szükséges nyomtatvány. A kitöltött kérvénnyel el kell menni az adott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályára, ahol igazolják, lepecsételik a nyomtatvány 3. részében feltüntetett adatokat.
2. A kitöltött kérvényhez csatolni kell a kért mellékleteket (lásd a nyomtatvány magyarázatában levő utasításokat; szükség lehet igazolásra arról, hogy az igénylő szociális ösztöndíjat kap; elsőéves hallgató esetében kell az érettségi bizonyítvány fénymásolata; igazolást kell felmutatni, ha az igénylőnek már vannak gyerekei, illetve ha maga is sokgyermekes családból származik stb.).
3. A kérvényt a mellékletekkel együtt – postai úton vagy személyesen – október 31-éig a következő címre kell eljuttatni: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 1103 Bratislava. A borítékra rá kell írni, hogy: „Žiadosť o pôžičku – študent”.
4. A kérvények megvizsgálása után az FNPV tanácsa megvitatja, azaz jóváhagyja vagy elutasítja a kérelmeket – ez legkésőbb a kérvény benyújtásának határidejétől számított 60 napon belül, december végéig megtörténik. Az alap honlapján közzéteszik ajóváhagyottkérelmeklistáját,amely tartalmazza az igénylők nevét, a kért kölcsön nagyságát és a futamidőt.
5. A sikeres pályázónak két példányban postázzák a szerződés javaslatát, egyet 30 napon belül aláírva vissza kell küldeni – ellenkező esetben a szerződést érvénytelennek minősítik.

Állami kölcsön

Míg a kereskedelmi bankok 8–10 százalékos kamattal hiteleznek, az állami Művelődéstámogató Alap (FNPV) jóval kedvezőbb feltételek mellett, különösebb bürokrácia és magas illetékek nélkül kölcsönöz a diákoknak.

Nem kötött felhasználású hitelről van szó, külföldiek és a külföldi iskolák diákjai is igényelhetik. A kamatláb nem változott, maradt az előző évi szinten, azaz 3%, viszont emelték a felvehető összeg felső határát. Az első- és másodfokú főiskolai tanulmányaikat végzők legfeljebb 3500 eurót, a doktoranduszok pedig maximum 6 ezer eurót vehetnek fel.

Tavaly a limit 2500 és 5 ezer euró volt. A doktoranduszok nemcsak diákként, hanem pedagógusként is benyújthatják hiteligényüket, de csak egyik fajtára jogosultak, a kettőt nem kombinálhatják a későbbiek folyamán sem. Állami hitel esetében egy kezesre mindenképpen szükség van.

A diákoknak a legelőnyösebb hitelt kétségkívül az állam nyújtja, a kereskedelmi bankokkal szemben azonban van egy óriási hátránya: csak az akadémiai év elején, ősszel lehet elintézni – a határidő október 31. Ezzel szemben a bankoktól bármikor lehet hitelt felvenni. Ráadásul az FNPV-nek viszonylag szűkös költségvetésből kell gazdálkodnia, ami azt jelenti, hogy nem tudják az összes beérkező kérvényt jóváhagyni – idén összesen 4,5 millió eurót különítettek el erre a célra. Ezzel szemben a kereskedelmi pénzintézetek szinte mindenkinek jóváhagyják a kölcsönt, aki teljesíti az adott feltételeket.

Előnyben részesített igénylők

Túljelentkezés esetén a következő szempontokat figyelembe véve állítják fel a fontossági sorrendet:

  • a diák szociális ösztöndíjat kap vagy anyagi szükséghelyzetéből kifolyólag a szociális ügyi hivatal segélyt folyósít számára
  • súlyosan egészségkárosodott diákról van szó
  • nappali tagozatos képzésben vesz részt
  • 26 évesnél fiatalabb diákról van szó
  • kitűnő a tanulmányi előmenetele (elsőéves hallgatók esetében az érettségi bizonyítvány átlagát veszik alapul)
  • az igénylőnek 4-5 gyereke, vagy 3-4 testvére van
  • eddig még egyszer sem hagytak jóvá diákhitelt a számára.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Ivan Korčok

Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

kovátsmarcell

Kassán szabadtéri muzsikával kezdődött a trianoni megemlékezés

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.