Gazdaság

Brutális a különbség a hitelkamatok között

Pozsony | Az elmúlt hónapokban ugyan jelentősen csökkentek a fogyasztási hitelek kamatai, ez azonban a bankok nem minden ügyfelét érinti azonos mértékben. A kölcsönt igénylők hitelképességétől függően az egyes ajánlatok között akár háromszoros különbség is lehet, a szerződés aláírása előtt ezért érdemes alaposan szétnézni a piacon.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 24. 14:58

Idén a fogyasztási hitelek kamatai is csökkentek, manapság így néhány bank már olyan alacsony kamatokat is kínál ezekre a kölcsönökre, mint amilyenekre pár éve még csak a jelzáloghitelek esetében számíthattunk. 

Kockázatos a kölcsönzés 

Bármilyen kölcsönt is igénylünk, a hitelező minden esetben tudni szeretné, hogy mekkora kockázatot vállal. A hitelképesség vizsgálata során a bank azt méri fel, hogy mekkora valószínűséggel tudjuk majd visszafizetni a kölcsönt. A hitelképesség megállapításához a pénzintézetek rendszerint különböző adósminősítő rendszereket használnak. Értelemszerűen minél jobb ügyfélminősítési kategóriába tartozik valaki, annál olcsóbban kaphat hitelt, hiszen a bank kockázata is alacsonyabb. Az alacsonyabb kockázati szint pedig kedvezőbb kamattal párosul, aminek jelentősége leginkább a hosszú futamidejű hitelek esetén domborodik ki. A fogyasztási hitelek esetében a különbségek akár háromszorosak is lehetnek, vagyis a legnagyobb kamatot fizetők háromszor akkora összeget fizetnek a banknak azoknál, akik a legkedvezőbb feltételekkel jutottak hozzá a hitelhez. 

Látványos különbségek 

Mit jelent mindez a gyakorlatban? A FinančnáHitparáda.sk pénzügyi portál elemzője, Pavel Škriniar szerint a kamatokon ugyan csaknem minden második pénzintézet módosított, az ügyfelek közötti különbségek azonban alig változtak. A legnagyobb fizetőképességű ügyfelek esetében a legkedvezőbb és a legnagyobb kamat közötti különbség ugyan a korábbi 7-ről 8,6 százalékpontra nőtt, a legkockázatosabb ügyfelek esetében azonban 10-ről 9,61 százalékpontra esett vissza. 

A legjobb fizetőképességű ügyfelek számára manapság a legkedvezőbb kamatot, 4,9 százalékosat, a Zuno kínálja, a sor végén pedig a Raiffeisen kullog, 13,5 százalékkal, miközben ebben a kategóriában a három legolcsóbb hitel átlagos kamata 6,40 százalék. Egy 4 ezer eurós, ötéves futamidejű hitel esetében így a legdrágább hitelt felvevők háromszor akkora összeget fizetnek vissza, mint a legolcsóbbat igénylők, a havi törlesztő részlet pedig az ötödével nagyobb. A legrosszabb fizetőképességű ügyfelek esetében a különbségek még ennél is nagyobbak. A minimális kamat ezeknél 7,79, a legnagyobb pedig 17,40 százalék, miközben a három legolcsóbb hitel kamata 9,20 százalék körül mozog. 

Kinek éri meg váltani? 

A jelentős különbségek Škriniar szerint a bankok közötti konkurenciaharccal magyarázhatók. A Zuno például a fogyasztási hitelekkel szeretne új ügyfeleket szerezni, ezért csökkentette a kamatokat a minimumra. Voltak azonban olyan pénzintézetek is, amelyek az elmúlt időszakban épp ellenkezőleg növelték ennek a hitelfajtának a kamatait. „Ha a hitelkamatunk nagyobb az átlagosnál, akkor mindenképp megéri a kölcsönt leváltani egy olcsóbbra, hiszen ezzel jelentős összeget takaríthatunk meg” – tette hozzá Škriniar. Az átlagos kamatszintről és a legkedvezőbb hitelekről a mellékelt táblázatok alapján tájékozódhatnak.
 
(mi)
Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!