Beköszöntött a 0%-os hitelkamatok korszaka

Pozsony |

<p>Tévedtek, akik azt hitték, hogy a hitelkamatok már nem csökkenhetnek tovább. Az egyre kiélezettebb konkurenciaharc miatt sorra jelennek meg a nulla százalékos kamattal kecsegtető hitelajánlatok. Az elemzők szerint még így sem járnak rosszul a bankok.</p>

A legújabb „nullás” ajánlattal a J&T pénzügyi csoport tulajdonában levő Postabank rukkolt elő, azonban nem ez az egyetlen olyan pénzintézet, amely 0%-os kamattal próbálja magához vonzani az ügyfeleket, az mBank már egy éve kínál egy ehhez hasonló pénzügyi terméket. 

Az aktuális ajánlat 

Az mBanktól 350 és 1500 euró közötti összeget igényelhetünk 0%-os kamattal, egy éves futamidőre. A hitelnyújtási díj azonban a kölcsön összegének a 2%-a, vagyis legfeljebb 30 euró. Aki így 1500 eurót igényel, az 1530-at fizet vissza. A Postabank a starthitelén keresztül ugyan csak 600 és 1000 euró közötti összeget kínál 0%-os kamatra, nem számol fel azonban hitelnyújtási díjat sem, vagyis az ügyfél egy centtel sem fizet többet, mint amekkora összeget felvett. Ráadásul a Postabank a visszafizetésre 20 hónapot ad, az ezereurós hitelnél így havi 50 eurós törlesztő részletre számíthatunk. 

Megéri a bankoknak 

„Korábban már több, banki engedéllyel nem rendelkező gyorshitelező társaság is kínált hitelt 0 százalékos kamattal, vagyis ez nem számít újdonságnak. Ami új, hogy egyre több bank is errefelé vette az irányt” – mondta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál igazgatója. Szerinte a 0 százalékos kamat csak első látásra számít furcsának. Tény, hogy az ilyen hiteleken a bank nem nyer semmit, sőt, az ezzel járó költségeket is neki kell viselnie, hiszen az alkalmazottait is fizetnie kell. Emiatt úgy tűnhet, hogy a bankok csak veszítenek az ilyen ajánlatokon. Ovčarik szerint azonban a bankok számára manapság már az új ügyfelek magukhoz csalogatása számít az egyik legköltségesebb tételnek, mivel a reklámkampány nem a legolcsóbb mulatság. Ha azonban a nullaszázalékos kamattal sikerül magukhoz csalogatniuk, az adatbázisukba felvett ügyfelet már célzott ajánlatokkal bombázhatják. Peter Hajko, a Postabank lakossági üzletágának a vezetője ugyan ez utóbbit határozottan tagadja, ő is elismeri azonban, hogy a banknál abban bíznak, az így megszerzett ügyfeleiknek a Postabank egyéb pénzügyi termékei is megtetszenek. Mindezt mi sem támasztja alá jobban, mint az mBank adatai: ezek szerint a 0 százalékos kamatra ráharapó ügyfeleik több mint fele később a pénzintézet más hiteltermékeit is igénybe vette. 

Növekvő érdeklődés 

Az egyre alacsonyabb hitelkamatok már tavaly is megdobták a fogyasztási hitelek piacát. „2016-ban a szlovákiai bankok összesen 4,56 milliárd eurónyi ilyen kölcsönt folyósítottak, csaknem az ötödével többet, mint egy évvel korábban” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője, aki szerint a többség az öt évnél hosszabb futamidejű hiteleket választja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?