Gazdaság

Az energiamultik maguk tönkreteszik a Földet

New York | Tudósok szerint az ipari forradalom vége óta mindössze 90 cég szennyezőanyag-kibocsátása felel a földfelszíni átlaghőmérséklet emelkedésének csaknem a feléért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 7. 14:55

A világ legnagyobb légszennyezője, az amerikai Chevron egyik kaliforniai kőolaj-finomítója TASR/AP-felvétel  

A Climatic Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány úgy fogalmaz: az érintett 90 vállalathoz visszavezethető kibocsátás az átlaghőmérséklet növekedésének mintegy 42–50 százalékát okozta. Az nrgreport.com portál által ismertetett kutatás szerint a cégek jelentősen hozzájárultak a légkörben levő, a globális felmelegedést okozó szén-dioxid mennyiségének növekedéséhez és a tengerszint emelkedéséhez is. A 90 közül 83 cég szenet, olajat és földgázt állít elő, a fennmaradó 7 pedig cementgyár. Azt is kimutatták, hogy hét magán- és hét, többségében állami tulajdonú cég folyamatosan szerepel a 20 legszennyezőbb vállalat között.

A globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez leginkább az amerikai olajóriás, a Chevron járul hozzá, őt követi a szaúdi Saudi Aramco és az orosz Gazprom. Három másik amerikai vállalat – a ConocoPhillips, a Consol Energy és a Peabody Energy – részesedése is jelentős a szennyezésben, csakúgy mint két brité, a BP-é és a British Coal Corporationé. A holland Royal Dutch Shell, a francia Total és az ausztrál BHP Billiton kibocsátása is felér a többi nyugati cégéhez. A Közel-Keletről és Észak-Afrikából a National Iranian Oil Company, a Kuwait Petroleum Corp. és az algériai Sonatrach is szerepel a listán. Ázsiából a PetroChina és a Coal India, Latin-Amerikából a Petroleos de Mexicanos és a Petroleos de Venezuela járul hozzá jelentős mértékben az üvegházgázok globális kibocsátásához.
 


A tanulmány szerzői kiemelték: a jogalkotók egyre inkább fontolóra veszik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok előállítóinak valamilyen formában felelősséget kellene viselniük a tevékenységükhöz köthető klímaváltozásért. Hozzátették: a tanulmány azt mutatja be, hogy a nagy feldolgozókhoz visszavezethető kibocsátás számszerűsíthető és jelentős mértékű, csakúgy, mint összefüggésük a környezetre gyakorolt emberi hatásokkal, aminek eredménye az átlaghőmérséklet és a tengerszint emelkedése. (TASR, nrgreport.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sárosfai gáz nyomában

A D4-es és az R7-es építése miatt további forgalomkorlátozással kell számolni

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Megkezdődött a meggyilkolt gdanski főpolgármester temetése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?