Áramszolgáltatót vegyenek

Pozsony | Az olasz Enel még el sem adta a Szlovák Villamos Művekben birtokolt 66 százalékos részvénycsomagját, máris egy újabb nyugati beruházó kivonulása fenyeget.
Molnár Iván

2014. október 21. 19:20

A vEnergetike.sk hírportál szerint a német E. ON a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatóban birtokolt részvénycsomagjának az eladását fontolgatja. 
 
A szlovákiai lapok már az elmúlt év elején megszellőztették a hírt, hogy a német E. ON megválik a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatóban (ZSE) birtokolt kisebbségi részvénycsomagjától. Tavaly nyáron ezt azonban az akkori gazdasági miniszter, Tomáš Malatinský – az E. ON csúcsvezetésére hivatkozva – határozottan cáfolta. Mára azonban újra aktuálissá vált az eladás – legalábbis a vEnergetike.sk energetikai hírportál szerint. A portál a ZSE belső forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a német részvényes jelenleg a többi energiaipari cégnél kopogtat, felmérve az igényeket az áramszolgáltató kisebbségi részvénycsomagjára. A vEnergetike.sk információit egyelőre a ZSE és az E. ON sem erősítette meg, a hírt azonban nem is cáfolták. „Általában nem kommentálunk piaci találgatásokat” – nyilatkozta Alexander Ihl, az E. ON szóvivője. „A részvényeseink lépéseit nem kommentáljuk” – tette hozzá Michaela Dobošová, a ZSE szóvivője. Egyelőre a ZSE többségi részvényese, a gazdasági tárca sem tud arról, hogy a németek kivonulnának a cégből. „Nincsenek ilyen információink, az eladásról nem tárgyaltunk” – állítja Miriam Žiaková, a gazdasági minisztérium szóvivője. 
A E. ON 12 évvel ezelőtt vette meg a ZSE 49 százalékos tulajdonrészét 330 millió euróért. A német anyavállalat ma a részvények 39 százalékát az E. ON Slovensko, 10 százalékát pedig az E. ON Energie AG társaságon keresztül ellenőrzi. Az áramszolgáltató 51 százaléka továbbra is állami kézben van, ez a gazdasági tárcán keresztül irányítja a céget, amely a villanyáramon kívül ma már gázt is szállít a háztartásoknak. 
 
Ha a német részvényes végül mégis az eladás mellett döntene, nem ez lenne az első eset, hogy egy nagy nyugati beruházó kihátrál egy szlovákiai energiaszolgáltatóból. Nem egész két évvel ezelőtt a francia GDF Suez és a német E. ON Ruhrgas társaságok váltak meg a Szlovák Gázművekben (SPP) birtokolt részvénycsomagjuktól. Időközben a francia Électricité de France (EDF) is eladta a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (SSE) részvényeit, manapság pedig az olasz Enel tervezi a Szlovák Villamos Művek (SE) többségi, 66 százalékos részvénycsomagjának az eladását. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.