Gazdaság

Alig csitul a jelzáloghitel-felvételi láz

Pozony | A Szlovák Nemzeti Bank által szigorított feltételek miatt tavaly minimálisan csökkent a jelzáloghitelek felvételének növekedési üteme, idén a hatása érezhetőbb lesz – állítja a Szlovák Takarékpénztár.
Sidó H. Zoltán

2019. március 27. 14:19

2008 és 2018 között megháromszorozódott a lakosság által felvett jelzáloghitelek volumene, 2015-ben e mutató 19 milliárd euróra rúgott, tavaly már 28 milliárdot tett ki, idén pedig 30 milliárd euró várható. Az utóbbi években a felvett jelzáloghitelek növekedési üteme a 13%-ot is meghaladta, ami csak tavaly bukott 12% alá, idén pedig alig 9% lesz. A hatalmas lendület oka a történelmi mélyponton levő kamat, napjainkban alig 1,5% az átlagos jelzálogkamat, miközben az eurózóna átlaga 1,8%, Csehországban pedig 2,9% – közölte Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár vezető elemzője. A hitelfelvételi kedvvel párhuzamosan az ingatlanárak is alaposan meglódultak, csak tavaly 6%-kal emelkedtek, ésazárszintlassanmegközelítia2008 nyarán elért rekordot. A jegybank – látva a veszélyessé vált folyamatot – tavaly szigorította a hitelfelvétel feltételeit, ennek eredményeként az ingatlan vételárának 80%-át meghaladó, újonnan folyósított hitelek aránya 30% alá esett. 2019 első felében e mutató legfeljebb már csak 254 százalék lehet, az év második felében pedig 20%, azaz csupán minden 5. jelzáloghitel haladhatja meg a megvásárolni kívánt ingatlan árának 80 százalékát. A takarékpénztár a www.slsphypoteka.sk portálján lehetővé teszi, hogy mindenki megtekintheti, az általa kiválasztott városrészben mennyibe kerülnek az ingatlanok és milyen szolgáltatások vannak a környéken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?