A robotizáció miatt sok munkahely megszűnhet

Pozsony |

<p>Az új technológiai megoldások - a digitalizáció és a robotizáció -&nbsp;&nbsp;foglalkoztatásra gyakorolt hatásai, valamint a demográfiai változások és a migrációból adódó kérdések voltak a központi témák az EU tagállamok foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős szakpolitikusainak pénteken Pozsonyban tartott informális találkozóján.</p>

Ján Richter szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter, a találkozó vendéglátója az egyeztetést követő sajtótájékoztatón rámutatott: az új technológiai megoldásoknak, ezen belül a robotizáció térnyerésének két lényeges hatása van a foglalkoztatásra. Ezek közül az első, hogy belátható időn belül a munkavállalók viszonylag nagy létszámú csoportjai fognak szembesülni kvalifikációs elvárások változásával, a másik pedig az, hogy bár várhatóan létrejönnek új típusú munkahelyek, ennél nagyságrendekkel nagyobb számú munkahely fog megszűnni.

Ján Richter az OECD becslésére hivatkozva kifejtette: az új technológiai megoldások miatt az uniós munkahelyek 12 százaléka szűnhet meg néhány éven belül. Ez a jelenség 40 millió embert érinthet közvetlenül, számukra az átképzés lesz a megoldás - tette hozzá. 

A szlovák szakpolitikus a találkozón elhangzott megállapításokat felidézve rámutatott: az új technológiák megjelenése állandósíthatja az átképzések iránti igényt, és várhatóan növekedni fognak a munkavállalók rugalmasságával szembeni elvárások is. Ugyanakkor a megoldáskeresés, valamint a vonatkozó törvényi háttér változása során alaptézisként fogják kezelni azt, hogy a megfelelés az új elvárásoknak nem lehet negatív hatással a munkavállalók szociális helyzetére.

Marianne Thyssen, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa a sajtótájékoztatón jól előkészítettnek és gyümölcsözőnek nevezte az informális találkozót. Tájékoztatása szerint szó volt a hosszú távon munka nélkül lévők problémájáról, és ezzel összefüggésben az európai szociális alap felhasználásának lehetőségeiről, valamint a munkapozíciók jellegének változásairól és az új típusú munkahelyek létrejöttéről is. 

Utóbbiakkal kapcsolatban hangsúlyozta: fontos lesz növelni a munkavállalók képzésére irányuló befektetéseket, mivel ez kulcsszerepet fog játszani abban, hogy érvényesülhessenek a munkapiacon. Jelezte: ebből a megfontolásból az Európai Bizottság (EB) már el is fogadott egy célirányos programot.

Marianne Thyssen, az unió lakossága elöregedésének a munkapiacra gyakorolt hatásait és annak lehetséges kezelését firtató újságírói kérdésre leszögezte: az európai munkavállalóknak hosszabb ideig kell majd dolgozniuk, ugyanakkor már most tudni lehet, hogy ez nem lesz elég a nyugdíjrendszer fenntartásához. Így az unión belüli munkaerő-vándorlásra is szükség lesz, valamint azzal is számolni lehet, hogy a kontinensre érkezett bevándorlók integrációjuk után megjelennek a munkaerőpiacon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?